Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ревизират прогнозата за растежа – икономиката ускорява темповете

Снимка: архив

Първите признаци за оживление на българската икономика бяха отбелязани още през първото тримесечие на годината, когато министерството на финансите съобщи за ръст от над 400 млн. евро на публичните приходи в сравнение със същия период на миналата година. Малко по-късно станаха известни и данни за експорта към основните търговски партньори на страната от Европейския съюз, които също потвърдиха възходящата тенденция. Към тези положителни сигнали може би трябва да се добавят и цифрите за безработицата, които регистрираха лек спад.

На този благоприятен фон някак си логично дойде и ревизията на средносрочната макроикономическа прогноза на финансовото министерство.

В края на миналата година, по времето когато се правеше и приемаше годишният бюджет на държавата за 2015 г., очакванията на правителствените експерти за икономическото развитие на страната през тази година бяха далеч от оптимизма и доста под реално постигнатите темпове на растеж през 2014 г. Тогава очакванията бяха българската икономика през тази година да нарасне едва с 0.8 на сто. Сега вече тази изключително консервативна оценка е ревизирана и правителството предвижда ръст от 1.4 процента. И това, въпреки че дефлационната тенденция се запазва и се предвижда тя да достигне равнище малко по-малко от миналогодишното, но все още около един процент. Благоприятното развитие на външната среда, посочват експертите, ще се отрази в нарастване на износа на стоки и услуги, който заедно с повишението на вътрешното търсене ще доведе до ускоряване на растежа и на вноса.

В действителност картината не се очертава чак толкова оптимистична, тъй като на практика тази година няма да бъде достигнат растежа, постигнат през 2014 г., когато той беше 1.7 на сто. Министерството на финансите прогнозира, че този темп ще бъде регистриран едва догодина, а за някакво по-чувствително увеличение на българската икономика ще може да се говори едва през 2017-а. Дали това ще стане на практика, остава да се види, а това ще зависи от много вътрешни и международни политически и икономически фактори. Уравнение е с много неизвестни, но при всяко положение с положително решение. Доста по-предпазливи и консервативни, даже отрезвяващи, са прогнозите на международните анализатори от Световната банка, Международния валутен фонд и Европейската комисия. Кой ще излезе прав, още не е ясно, но България показа в последните няколко години, че има икономика, която трудно се поддава на прогнози и често поднася приятни изненади.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 1/5 от българите живеят под прага на бедност

Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв. Година по-рано показателят е бил 525,92 лв., обяви Националният статистически институт. При последния размер на линията, под прага на бедността са живяли 1,3259 млн. българи, или 20,6% от..

публикувано на 26.04.24 в 14:06
5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31