Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и САЩ препотвърдиха стратегическото си партньорство

БНР Новини
Снимка: БТА

Заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий направи второ за последните седем месеца посещение в България, което е част от обиколка в региона. След разговори с премиера Борисов гостът заяви, че двете страни потвърждават стратегическото си партньорство, а САЩ твърдо подкрепят България и приветстват нейните мерки срещу тероризма:

България наистина е приятел и съюзник както в добрите, така и в по-трудните времена, както на международно, така и на регионално ниво. На срещата с премиера препотвърдих, че САЩ остават рамо до рамо с България.

Американският дипломат акцентира върху засилването на енергийната сигурност на България и целия регион, твърде зависим от руския газ, като заяви:

Вярваме, че ключът към енергийната сигурност е диверсификацията, разнообразяването на енергийните източници и трасета. Интерконекторът между Гърция и България е важен, той е възможност да се осигури излаз за България към Южния коридор и истинска диверсификация.

Той приветства и усилията за конституционни реформи с цел изграждането на по-ефективна съдебната система. На въпрос на Радио България за взаимодействието в борбата срещу тероризма, Хойт Ий отговори:

Относно Ислямска държава ще работим като съюзници в НАТО заедно с България, за да се справим с новите предизвикателства пред цяла Европа. Трябва да има обща солидарност и да работим за общите цели. Трябва да бъде осъждан войнствения тероризъм, но и да се предприемат нужните мерки.

Ключовата тема на състоялите се в София разговори – енергийната сигурност, премиерът Борисов коментира така:

Надявам се както много внимателно слушаме, чуваме и реформираме съдебната, пенсионната, здравната система и службите за сигурност и полагаме огромни грижи за борбата с контрабандата и корупцията – да имаме общ отговор за общия енергиен съюз за истинска диверсификация. България е за изграждането на Южен газов коридор. Държим да се отчита и българският интерес, да се възстанови газопроводът НАБУКО и той да мине през България. Доста време отделих, за да убедя г-н Ий, че не виждам голяма разлика от „Южен поток” и „Турски поток”. Аз съм много твърд в позицията си и се радвам, че г-н Ий съзнава колко е важно за бъдещето в средносрочен и дългосрочен план това. Става въпрос за енергийната сигурност на целия континент. България се е отказала от много неща в името на общото евроатлантическо развитие. Затова очаквам да бъдем компенсирани с повече инвестиции, с повече ръст на икономиката, с повече общи теми, по които да работим.

Премиерът посочи още, че засега правителството ще изчака със закупуването на военни самолети, за да може първо да пооправи държавата. Той засегна и темата на предстоящия извънреден Европейски съвет в четвъртък в Брюксел, посветена на миграционния натиск от Африка и Близкия Изток към Европа и България по море и по суша:

България харчи изключително много пари. Считам, че не само защото сега има проблем в Италия ние трябва да се концентрираме в морските граници. За мен по-голям проблем в момента са сухопътните ни граници. Ако се укрепят морските там с повече пари от ЕК, целият миграционен натиск ще дойде от сухоземните граници.

Премиерът изрази недоволство от партньорското взаимодействие със съседните държави по темата, но в заключение изрази оптимистичното очакване, че евроатлантическата солидарност ще бъде съблюдавана.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34