Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК с поредни препоръки към България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

България се нареди в дъното на класацията и се оказа сред „лошите момчета” в ЕС, след като заедно с Хърватия, Франция, Италия и Португалия попадна в графата на страните, в които има прекалени дисбаланси, изискващи решителни политически действия и конкретен мониторинг. Това е по същество, но е казано на няколко страници с езика на бюрокрацията и дипломацията, в пакет от специфични препоръки за държавите-членки на ЕС, изготвен от Европейската комисия и представен в края на миналата седмица в Брюксел.

Става въпрос за препоръки към 28-те за постигане на икономически растеж и същевременно за повишаване на доходите на населението при провеждането на разумна фискална политика. С други думи, и вълкът да е сит и агнето да е цяло, както са казвали мъдрите българи. Препоръките се представят всяка пролет като елемент от Европейския семестър – механизмът на ЕС за координация на икономическите политики на страните-членки.

Поредната оценка за България на изпълнителния орган на Съюза не е напълно отрицателна, но не и толкова положителна, колкото се очакваше. Маркира някой и друг напредък, което обаче не е достатъчно, за да се разсеят съмненията, че страната е потенциален рисков фактор за ЕС.

Така към станалия вече традиционен мониторинг на ЕК върху правосъдната система и корупцията по високите етажи на властта се добавя и един дълъг списък от допълнителни критики към България. Като се започне от фискалната политика и се стигне до пенсионната система.

Авторите на документа не пропускат сътресенията в банковия сектор от лятото на 2014 г., свързани с фалита на четвъртата по големина банка в страната – Корпоративна търговска банка, и правят извода за наличие на институционални и надзорни недостатъци в България. Не харесват и фискалната политика, тъй като мерките за поддържане през 2015 г. на дефицит от 2,8% от БВП не са достатъчно конкретни. А данъчното законодателство продължава да бъде предизвикателство за България, тъй като нямало цялостна стратегия за неговото спазване.

Тежки са оценките и за здравеопазването. Според ЕК то трябва да реши редица проблеми,сред които слабите резултати и ниската степен на финансиране. Брюксел отчита също, че структурната безработица в България се задълбочава, особено сред младите хора. Образователната система пък е с ниско качество и не подготвя квалифицирана работна сила за икономиката. Във фокуса на критиките е и пенсионната система, след като 1,2 милиона пенсионери получават пенсия под прага на бедността в страната.

Да приемем все пак като утеха думите на Пиер Московиси, зам.-председател на еврокомисията за икономически и финансови въпроси. Според него на никоя страна-членка не се казва, че всичко й е наред, че всичко е перфектно. И че именно затова се правят препоръки за всяка от тях.

Ако погледнем обаче документа в друг ракурс, чиновниците в Брюксел на практика говорят едни и същи неща за нашите кусури още от влизането на страната в ЕС през 2007 г. България беше и продължава да бъде най-бедната страна в ЕС. В България имаше и продължава да има шепа олигарси, които в годините на членство в ЕС усъвършенстваха похватите си, за да привличат максимално в своя изгода жизнените ресурси на обществото. В България е имало и продължава да има корупция по високите етажи на властта.

И накрая още една критика. В оценката на ЕК за България се изтъква, че бедността и социалното изключване на ромското население достигат особено високо равнище и повечето от младите роми не работят, нито учат или се обучават. Мисля, че това е върхът на бюрократичното лицемерие или незнание. Надали има друга страна в ЕС, в която ромите да са толерирани до степен, че да се возят гратис в обществения транспорт и никой да не смее да им каже да си купят билетче, до степен да не си плащат сметките на тока и никой да не смее да им го изключи, да не се осигуряват, но да ползват безплатно здравните услуги и никой да не смее да ги пита как така идват в болницата когато им се налага.

Но да се върнем към Брюксел. Специфичните препоръки на ЕК към всяка страна-членка ще бъдат обсъдени на ниво министри през юни, след което ще бъдат одобрени от държавните и правителствени ръководители на срещата на върха в Брюксел на 25 e 26 юни. След това страните-членки на ЕС ще започнат да ги осъществяват включвайки ги в своите политики и държавен бюджет за периода 2015-2016. Или поне да симулират дейност в тази насока… до следващите пролетни препоръки на Европейската комисия!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток

Президентът Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него всички страни трябва да се въздържат от по-нататъшна употреба на..

публикувано на 14.04.24 в 14:14

МС: Няма постъпили искания за евакуация на български граждани след атаката срещу Израел

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, съобщи правителствената пресслужба. По повод иранската атака срещу Израел служебният премиер Димитър Главчев свика тази сутрин работно съвещание с участието на военния министър Атанас..

публикувано на 14.04.24 в 09:41

БСП ще работи за широко ляво обединение

Българската социалистическа партия ще покани на 1 май т.г. над 25 партии в левия спектър, както и над 20 близки по идеология граждански сдружения и неправителствени организации, съобщи лидерът Корнелия Нинова след днешния Национален съвет. “ Ще..

публикувано на 13.04.24 в 16:19