Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът между дипломацията и оръжията

БНР Новини
„В състояние ли е България да защити интересите си в една свободна, демократична, но и конкурентна среда, каквато е европейската и евроатлантическата общност?” – попита бившият външен министър Надежда Нейнски, откривайки конференцията.
Снимка: БТА

Продължава ли да бъде НАТО стратегически приоритет, след близо 10 години от членството на България в Алианса, и в състояние ли е България да защити интересите си да се възползва от предимствата, които дава това членство. Тези въпроси бяха повдигнати по време на еднодневна конференция, организирана от Института за демокрация и стабилност в Югоизточна Европа и фондация “Конрад Аденауер“ в София. Целта е да се постави началото на важен дебат, предвид бурните събития, които се развиват в страните от региона и в Европа.

За първи път след Студената война, Европа е изправена пред изпитанието на практика да защити ценностите, които през последните години на думи декларираше, а България в състояние ли е да защити интересите си в една свободна, демократична, но и конкурентна среда, каквато е средата на европейската и евроатлантическата общност? – попита риторично Надежда Нейнски, бивш външен министър на България (1997-2001 г.), а понастоящем председател на Института за демокрация и стабилност в Югоизточна Европа.

Готови ли сме да защитим ценностите си, когато светът е между дипломацията и оръжията? Този въпрос пък отправи министърът на отбраната Николай Ненчев към участниците в конференцията. По думите му кризата в Украйна е истински тест за това, доколко сме способни да защитим общите ценности, тест който повдига много въпроси, но досега не сме търсили за тях отговор.

Целта е, в рамките на правомощията ми като министър на отбраната, България да бъде силен и надежден партньор на НАТО и ефективен член на ЕС. За да можем да се противопоставим на една външна заплаха, ние първо трябва да я дефинираме и да я познаваме. Сега предизвикателствата от източния и южния фланг на Алианса са реални, а не хипотетични и ние трябва да сме адекватно подготвени. За целта трябва да разполагаме със средства, с които да се защитим, в случай на необходимост. Нужна е координирана работа на всички нива и в системата на националната сигурност. А за отбраната е необходимо повече от всякога да работим за изграждането на отбранителните ни способности и въоръжените ни сили да се освободят от зависимостта си от сили извън НАТО и ЕС. Обезпокоителна е липсата на финансиране, защото без него няма как да развиваме отбранителните си способности. Разбирам трудното финансово състояние на държавата и недостига на средства в здравеопазването и социалните дейности, но за отбраната е настъпил моментът да се заделят средства тук и сега, а не в неопределеното бъдеще. Исканото увеличаване на средствата за отбрана ще е, за да се гарантира националната ни сигурност. Тези средства не са пари, хвърлени на вятъра. Те са стимул за икономиката ни, и за отваряне на нови работни места за хората.

България не е спирала да защитава ценностите и по отношение на съседна Македония. На последния Съвет на външните министри в Брюксел, ние повдигнахме дискусия за кризата там. Това каза външният министър Даниел Митов, също участник в конференцията.

Гражданите на Република Македония заслужават да имат добро управление, да видят европейски реформи, да имат европейски практики в тяхната държава. Нашите усилия в тази посока няма да спрат. Премиерът на Македония Никола Груевски и лидерът на опозицията Зоран Заев се срещнаха в Страсбург, за да разговарят с хора от отделните политически партии на европейско ниво от Европейския парламент. Ще следим процесът на преговорите, Македония ни е съсед, стремим се към добри отношения с нея и желаем да я видим член на ЕС. Моят съвет към македонските политици е, колкото се може по-бързо да направят така, че да се възстанови доверието в политическата среда. В България вече е направена оценка на риска във връзка с евентуална дестабилизация на ситуацията там. Всички институции, които би следвало да бъдат ангажирани с евентуална превенция от потенциални рискове, са готови да действат. – обясни министър Даниел Митов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51