Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икона на Паисий – дар за папа Франциск

Снимка: u4avplovdiv.com

Неизменна част от поклонението пред Константин-Кирил Философ на 24 май в Рим е предшествано от посещения и на други места, свързани със създателите на славянската писменост. Част от програмата е и аудиенцията  на българска делегация при папа Франциск. Тази година той получи в дар икона на Паисий Хилендарски, дело на Адриана Любенова. Тя е преподавател в катедра “Теология” в Пловдивския университет Паисий Хилендарски”.
 

Адриана Любенова изографисва за трети път Паисий Хилендарски. Първия път изобразява автора на История Славяноболгарская”, за да я подари на руския патриарх, при посещението му в България. Втората икона е подарък за Пловдивския университет. А настоящата  е дар за папа Франциск. Идеята й се ражда, когато като член на Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина е поканена да присъства на поклонението  в Рим, заедно с български деца,  живеещи и учещи зад граница, организирани от директора на Първата българска гимназия в Испания – Петя Цанева. Защо решава иконата да е точно на Паисий? И каква е връзката й с българите по света? Разказва Адриана Любенова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15