Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културен десант от Севера в София

БНР Новини

„Силен дъжд. Сутрешна мъгла” – под това заглавие от 28 май до 20 юни в София ще се проведе международният фестивал на визуалните и пърформативните изкуства ДОМА. Това е трето издание на феста. Във фокуса на първото бе изкуство от Южна Корея, на второто – от Русия. Сега българската публика очаква десант от над 40 артисти от Нордика – имагинерна страна, съставена от пет държави: Финландия, Дания, Исландия, Норвегия и Швеция. Повече подробности от Мартина Стефанова – продуцент на проекта:

За първа година разширихме програмата в толкова дълъг период. Имаме изложби, работилници, пърформанси на артистите, които участват. Наблегнали сме на дискусионната програма, която включва дебати по теми на съвременното изкуство с гост-лектори от Нордския регион. На 2 юни ще има дискусия за независимите артпространства. Поканили сме едни от водещите директори на такива пространства от Севера, артисти от България и от Белград. Имаме кинопрограма по време на целия фестивал. Това ще бъдат филми от държавите във фокус: Финландия, Дания, Исландия, Норвегия и Швеция.

Да опознаем този регион ще помогне дискусията „Скандинавия отвъд клишетата”. А Катедрата по скандинавистика в Софийския университет е подготвила тридневен форум, посветен на Нобеловия лауреат Кнут Хамсун.


Програмата в Дома на киното е разнообразна: с пълнометражни драматични, романтични, а и забавни ленти. Никоя от тях досега не е показвана в България. Ще има и авторски късометражни прожекции в други пространства – например за норвежкия експресионист Мунк и датската художничка и архитектка Мари Кройер – едни от най-прочутите имена в изкуството на региона. Любителите на графичния и интериорния дизайн и фотографията ще имат възможност да се насладят на постиженията от Нордика. Сред гостите е стилистката на Бьорк, която гради скулптури от …коса.




СнимкаЗа децата е предвидена специална програма в уикенда на 30 и 31 май. Първият ден е посветен на викингите, вторият - на елфите и троловете. Ще има игри, танци, детски филми, приказки, работилница за анимация, уникална исландска електронна игра за малки и големи…

7 юни пък е под знака на кулинарията. В пространствата на бившия хладилен завод „Мраз” желаещите могат да се насладят на неделен скандинавски брънч. Цял ден ще готвим, ще дегустираме абсолютно безплатно, ще слушаме музика – отбелязва Мартина Стефанова.

И още:

Също така е интересно да се каже, че на 20 юни е закриването  на фестивала, което съвпада с мидсъмър – Фестивала на скандинавския север, когато е честването на лятното слънцестоене. Тогава се пали едно голямо чучело, което символизира плодородието на земята. Хората там танцуват в кръг, пеят песни, ядат специални палачинки. Ще танцуваме и тук, ще има музика, ще плетем венци от цветя, ще честваме по един но интересен, доста хипарски начин, този празник.

Входът за всички събития е свободен, с изключение на откриващото парти на 29 май, петък, в хладилния завод „Мраз”. За него пристига специално прочутият норвежки диджей Линдстрьом. Това безспорно е голямо постижение за организаторите.

Снимките са предоставени от организаторите от
ДОМА Арт Фест



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14