Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регион „Балкания” разчита и на фестивалния туризъм

БНР Новини
Снимка: Венета Николова

Летният туристически сезон в Централна Стара планина стартира с традиционната „Рок академия” в центъра на Троян, в която жици опънаха любими изпълнители. Специално за концерта в града пристигна и култовата сръбска рок банда „Перо Деформеро”. Захласнати по любимите си парчета, насъбралите се на площада купонджии не обърнаха никакво внимание на проливния дъжд, който ненадейно се изсипа върху тях, и продължиха да купонясват до късно през нощта. Местните са обнадеждени за лято 2015-а и се готвят да посрещнат хиляди любители на природата и на алтернативния туризъм.

Снимка

Когато преди повече от десет години няколко старопланински общини обединиха усилията си в разработване на общ туристически продукт, никой не очакваше, че начинанието ще се увенчае с такъв успех. Но ето че регион „Балкания” се наложи като запазена марка в родния туризъм, а общините Троян, Тетевен, Априлци и Етрополе се превърнаха в търсени дестинации най-вече за летен отдих. Местните не разчитат само на красивата природа и на легловата база, а залагат на допълнителните атракции. Разработват се веломаршрути, предлага се конна езда, организират се преходи в природни резервати, тиймбилдинги и пр. Идеята е гостът да се откъсне тотално от градската си среда. Например в село Чифлик можеш да комбинираш планинските излети с релаксиращи спа процедури в тукашните хотели, снабдени всичките с минерални басейни.

Снимка

А защо да не прекараш тонизиращ уикенд на брега на язовир Сопот? Там ще ловиш риба, ще караш водно колело и ще се наслаждаваш на приятен ветрец и красиви гледки. И всичко това, без да се притесняваш от обичайните за водните ни басейни пълчища комари. Причината е, че язовирът е високопланински и липсват заблатени участъци. Освен това, ако попаднеш в този край по Петровден, ще те нагостят с „бял мъж” – супер калоричен, но неустоимо вкусен специалитет, приготвян само по това време на годината от стопено сирене, масло и брашно. В резервата „Козята стена” пък организират различни преходи и екстремни преживявания, свързани с пресичането на труднодостъпни участъци, спускане с въжен тролей и стреляне с лък. Обикновено планинската разходка завършва с троянска сливова и шишчета на скара в хижа „Хайдушка песен”. Хората се стремят да съпреживеят нещо, да се почувстват част от събитието, затова ние се опитваме непрекъснато да разнообразяваме туристическия си потенциал най-вече откъм фестивали, спортни прояви и пр. – казва Даря Заричинова от сдружение Тур Клуб РеМарк. И добавя:

Снимка

Например през седмицата е традиционният празник на билките, планината и туризма, свързан с Еньовден (24 юни), който ще се проведе край троянското село Балканец. През май пък в община Априлци имахме „Байканджии” – състезание с планинско колоездене, което събра много гости от цялата страна. Така едно наглед спортно събитие се превърна в чудесен PR за възможностите за велотуризъм и пешеходни преходи в района. На 28 и 29 юли в община Етрополе пък ще се проведе празникът на зетьовете, свързан по традиция с много хумор и възстановки на комични ситуации. Програмата му предвижда карнавално шествие и безброй поводи за добро настроение. В началото на август в Рибарица ще се състои традиционният празник на народната носия с надпявания и със състезания за най-интересен танц и най-добра носия. И, разбира се, да не забравяме фестивала на сливата в края на септември в община Троян, който придоби широка популярност. Той е и много вкусен, защото на него се предлага огромен асортимент от какви ли не ястия и мезета за сливова ракия. Има и кулинарна изложба на сладки и солени специалитети, приготвени със сливи по традиционни рецепти.

Снимка

Съвременният човек все по-често иска да се откъсне от града, от компютъра си, да излезе сред природа, за да изпита истинска емоция… За тези хора централната част на Стара планина е пълна с изненади. И една любопитна подробност. Оказва се, че родният турист добре познава региона и с удоволствие избира да прекара летния си отпуск в курортните му селища и градчета. Не така обаче стоят нещата с чужденците, за които, поради слабата реклама, „Балкания” си остава terra incognita. Но да се надяваме – не за дълго!

Снимки: Венета Николова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15