Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управителят на БНБ най-после подаде оставка

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Управителят на Българската народна банка Иван Искров подаде най-после оставка и напуска един от най-отговорните постове в държавата на 10 юли. Казваме „най-после“, защото тази оставка беше искана и обещавана многократно след шумния и разклатил до основи държавните финанси крах на четвъртата по големина Корпоративна търговска банка в България през юни миналата година. Причините за този фалит, довел до огромен нов държавен външен дълг, все още се изясняват, но всички политически сили, икономически експерти и финансови анализатори са единодушни, че в този случай огромна вина носи и централната банка, която не е успяла своевременно да разкрие проблемите на подопечната й търговска банка, да прекрати порочните практики в нейния мениджмънт и да вземе мерки да се избегне катастрофата. Правосъдието се зае да разследва поведението на подуправителя на БНБ по банков надзор по това време, после той бе отстранен от работа. Но шефът му остана незасегнат от убийствените критики, обвиненията в непрофесионализъм и дори в корупция, масовите протести на клиенти на фалиралата банка, които загубиха част от парите си в нея. По закон управителят на БНБ е абсолютно независим и несменяем против неговата собствена воля до изтичането на мандата му. А той изтича през октомври тази година. Но българското общество, дълбоко засегнато от поведението на банкер №1, реши да не му позволява да си довърши спокойно мандата все едно нищо особено не се е случило. Натиск върху Иван Искров да освободи колкото е възможно по-скоро заемания пост дойде от всички страни и най-вече от политическите кръгове, правителството и парламента. Колко настоятелни покани, колко заплахи, колко увещания се изписаха и изговориха, но въпреки всичко гуверньорът остана над цялата тази вълна от недоволство и продължи до вчера да управлява най-важната финансова институция на страната.

Междувременно, парламентарните партии си избраха четирима потенциални кандидати за висшия банкерски пост, един от които трябва да получи одобрението на парламента. Ако се съди от CV-тата им, всеки един от тях би могъл да поеме ръководството на централната банка. Така че в случая не професионализмът ще бъде решаващ, колкото политическата подкрепа. Засега експертите смятат, че с едни гърди напред е кандидатът на управляващата партия на премиера Бойко Борисов ГЕРБ – Димитър Радев. Той не е много добре познат в страната, тъй като голяма част от кариерата му е в централата на МВФ във Вашингтон, но пък и никой все още публично не е направил някакви компрометиращи го разкрития. Следващата седмица кандидатите за наследник на Искров ще бъдат изслушани в парламента.

Колкото и силно искана и дълго очаквана, агоничната оставка на досегашния провалил се управител на БНБ не е повод за особена радост. Вярно, всички анализатори и експерти смятат, че в момента банковата система в страната е в много добро състояние, но това очевидно се дължи повече на самите банки, които си направиха съответните изводи от рухването на Корпоративна търговска банка, отколкото на някакви по-решителни надзорни мерки от страна на БНБ. Дано да не се окажат оправдани обаче предупрежденията на някои експерти, че паниката, разтърсваща в момента гръцките банки поради опасността от фалит на страната, може да се окаже заразителна и да предизвика вълна от масово теглене на пари от филиалите на гръцките банки в България. И така да се повтори казусът със сгромолясалата се точно след такъв неудържим натиск на вложители Корпоративна търговска банка, което и коства главата на Иван Искров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00