Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще спасят ли лидерите на ЕС Гърция от фалит

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След пет месеца безплодни преговори, безкрайни сблъсъци с институции и кредитори примката около Гърция се затяга. Затова мин.-председателят Ципрас прехвърли отговорността на гръцкия народ, който се обединява за национални каузи, но този път е разделен. „За” и „против” излизането от Европейския съюз и евро зоната. След като не се стигна до споразумение с Тройката, гърците образуваха безкрайни опашки пред банките, за да изтеглят и малкото заделено през последните пет години. От понеделник обаче банките излязоха в предизвестена „седмична ваканция”. Всъщност от пет години насам жизненоважният въпрос „евро” или „драхма” стои на дневен ред. А може би и някаква друга валута би могла да облекчи положението.

На 5 юли гръцкият народ ще каже думата си, защото ще бъде призован на рефендум. Но гръцкият опозиционен лидер Андонис Самарас призовава гърците да останат спокойни и иска от премиера да го отмени. Централната европейска банка обаче ще се повлияе и от много други фактори, дори не само политически.

Немската телевизионна мрежа ZDF обяви, позовавайки се на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че се очаква извънредна среща на лидерите на Eвропейския съюз в сряда. Ако тя се свика, може да доведе до възобновяване на преговорите, до предотвратяване на излизането на Гърция от Еврозоната и до нови надежди за споразумение още преди провеждането на референдума в страната и преди необратимото развитие на процесите.

Свикването на министерските съвети, както и на ръководствата на партиите в Германия и Франция,ще има една единствена цел – точна преценка на положението в Гърция и прогнози за по-нататъшното развитие на процесите.

Отзвукът извън Европа е доста силен. Не е тайна, че Китай също очаква „Европейският съюз да остане обединен, Европа просперираща и еврото силно”, каза китайският премиер Ли Къциян в интервю за вестник Handelsblatt.

Гръцкият евродепутат Димитрис Пападимулис очаква евентуалната извънредна среща в сряда да доведе до някакъв разумен компромис и предотвратяване на излизане на Гърция от Еврозоната. „Където има воля има и начин”, казва той.

А дотогава важи ограничението за теглене от банкоматите в Гърция, поне до 6 юли. Въпреки че лятото е в разгара си, европейците, а и хилядите гости от цял свят, по-добре е да си носят пари на ръка, за да прекарат ваканцията си в южната ни съседка, въпреки обещанието на Гръцката централна банка, че ограниченията не важат за чужденци. А иначе, банкоматите на гръцките банки ще отпускат само по 60 евро на карта за гръцките граждани, а пенсиите ще бъдат изплащани изцяло.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34