Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Париж и София си гостуват

БНР Новини
Снимка: архив

„България – култура и традиции” – под този наслов в Париж стартира туристически панаир, който ще популяризира не само туристическите региони у нас, но и нашенски храни, обичаи и културно наследство. Събитието ще се проведе на площад „Пале Роял” в сърцето на френската столица от трети до пети юли. Но малко преди България да гостува на Франция и по-точно на Париж, за да представи туризма си, Париж пък гостува на София, за да помогне на столичната община да възроди някогашния си градски дух.

В продължение на три дни парижани и гости на френската столица ще дегустират български вина и традиционни храни. Площад „Пале Роял” ще бъде огласен от нашенска народна музика, ще има хора, ръченици, както и художествени ателиета със стари български занаяти, литературни премиери и пр. А в „черешката на тортата” се очаква да се превърне един двуметров меден казан, който ще бъде монтиран насред площада, а капакът му ще се повдига от специален кран. Ръчно кованият готварски съд, с вместимост един тон, е абсолютно копие на казана в магерницата на манастира ни „Св. Георги” в атонската Света гора и ще е пълен с… нашенски таратор. Около атракцията ще се върти известният шоумен и кулинар Ути Бъчваров, който ще приканва публиката да дегустира прословутия ни млечен специалитет.

И една любопитна подробност. В рамките на панаира ще бъде разпространяван специалният брой на френски език на списанието ZOOM Bulgaria, което се издава от Радио България. Акцентът на най-новото ни издание е „Дестинация София”. Така че хората, които се интересуват от историческото наследство и културния афиш на древната ни столица, ще могат да се сдобият с него по време на туристическия панаир в Париж, при това безплатно.

А буквално дни преди старта на колоритния бг фест в сърцето на Париж, Париж пък гостува на София. Поводът е свързан отново с култура и по-точно с архитектура. За да помогнат на столична община да възобнови и съхрани духа на някогашна София, в столицата ни пристигна екип от френски експерти, водени от Пиер Еденбом, кмет на Трети арондисман на Париж „Льо Маре”, известен със сградите си от XVI и XVII в. Идеята е създаването на проект по френски модел за обновяване на район „Възраждане” около преустроения наскоро Женски пазар. През последните години там бяха възстановени 44 стари сгради, от които 27 са паметници на културата, но предстои още работа. Двете общини подписаха меморандум за сътрудничество, а пред Радио България Пиер Еденбом, който от повече от четири десетилетия е кмет на „Льо Маре” каза:

Разгледах Женския пазар и квартала около него, дълго се разхождахме там, шляхме се по уличките и надничахме навсякъде. Това са места, които ми напомнят някогашните ни квартали отпреди 50-60 години. Така че мисля, че те имат потенциал за развитие, но в същото време трябва да сте бдителни по отношение на обновяването им. Защото този процес може бързо да излезе извън контрол. За целта e добре да има законодателство, което да принуждава собствениците на сградите и бизнеса да се съобразяват с общия архитектурен план. Така постъпихме в Париж преди години. И честно казано, първоначално въвеждането на тези правила беше подложено на критика. Но днес, в Льо Маре резултатите са видими, а хората определено са доволни! Преди да пристъпи към реконструкции и промени обаче, е необходимо общината да съгласува действията си с местните жители и да види какво очакват те от квартала в който живеят. Защото един квартал не трябва да бъде музей. Разбира се, той трябва да е приятен и атрактивен, но в същото време това е жив организъм. Смятам, че основното нещо е не само да се модернизира и да стане удобен за хората, но да съхрани някогашния си дух и атмосфера.

Сътрудничеството между Париж и София ще продължи с още срещи, изложби, фестивали, семинари и пр. Явно и двете столици имат какво да споделят и да представят една на друга.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01