Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Направено с ръце и сърце

БНР Новини
6
Снимка: Албена Безовска

Летният арт сезон „Изкуство на жълтите павета” започна. Всеки последен уикенд на месеца, чак до края на октомври, фестивалът ще представя занаяти и приложни изкуства. Провежда се на открито, в единия край на Градската градина. Затова и в наименованието са включени „жълтите павета”. Нека припомним, че правоъгълните жълти блокчета, с които десетилетия бяха покрити улиците в сърцето на София, днес вече са заменени. Поне в по-голямата си част. Но за столичани те си остават неизменен символ на историческия център на града. Пространството, на което се разполагат импровизираните магазинчета, сергии и работилници, се намира в очертанията на бившия мавзолей. В дните на фестивала там могат да се видят произведения от керамика, природни материали, бижута, рисувани шалове и дрехи, интересни плетива, кожени, стъклени и дървени арт предмети… Всичко, произведено на ръка. Организатор на фестивала е Антония Балабанова със съдействието на Регионална занаятчийска камара – София. Занесете късче от сърцето на твореца в домовете си – призовава г-жа Балабанова, която представя арт форума:

Цяло лято – от юни до октомври, даваме възможност на занаятчиите да показват своите произведения. Всички събития са благотворителни, средствата са предназначени за фондация „Дечица”, която подкрепя децата от институции, разширявайки социалния им периметър. Чрез взаимодействие с различни хора – доброволци, специалисти, те получават мощен стимул да се развиват и да творят. Повечето от участниците във фестивала имат майсторски дипломи, издадени от Националната занаятчийска камара. Но дори и тези, които нямат професионални свидетелства, са тук, защото изработват прекрасни неща не само с ръце, но и със сърце. Една от идеите е да запазим българските занаяти и приложни изкуства, да стимулираме „творческата икономика”. Тези хора живеят от продажбите на своите изделия. Още през първия ден имахме много посетители – българи и чужденци, гости на столицата. Организираме и детски работилнички, в които любопитните малчугани могат да изработват сапуни, керамични изделия, фигури от хартия, кукли, декупаж… Техните родители също могат да опитат сръчностите си. Аз самата съм влюбена в грънчарството. Професията ми е съвсем различна – през последните десетина години съм управител на висок клас ресторанти, освен това съм преводач на научно-техническа литература. За непрофесионалисти като мен, приложното изкуство не е само извор на естетическа наслада. То има и терапевтичен ефект. Щом застана до грънчарското колело, имам усещането, че цялото напрежение и стрес изтичат през ръцете ми.

Снимка

Значителна част от занаятчиите, представени на 27-и и 28-и юни, бяха по-скоро съвременни продължители на българската традиция. Имаше дори козметика на билкова основа, био и веган храни. Очаква се през следващите месеци да се присъединят повече майстори, които следват старинни технологии в своето производство.

Снимки: Албена Безовска, БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30