Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформите в правосъдието и здравеопазването – като в тангото

БНР Новини
Снимка: архив

„Две – напред, една – назад” – така лаиците обясняват стъпките в тангото. Шумно огласените реформи в правосъдието и здравеопазването наподобяват прощъпалниците в този танц. Здравният министър Петър Москов ще оттегли текстовете за приватизацията на държавните болници от Закона за лечебните заведения, обяви премиерът Бойко Борисов в сряда по време на блиц контрол в парламента. Той припомни колко много пари държавата инвестира в здравеопазването и въпреки това хората са недоволни. Точно това се опитва да промени правителството с предлаганите от Москов промени, каза премиерът.

В рамките на няколко години разходите в здравеопазването непрекъснато се увеличават. Над 4 млрд. лева харчим като държава, отделно 48% се доплащат от пациентите, това са огромни суми. Течовете в касата, пътеките в частните болници, предимно скъпоструващи, са предмет на тази реформа. В следващите дни ние ще я дебатираме. Застъпвам това, което Москов заяви сутринта, че ще оттегли именно тази част, за да няма напрежение, заяви Бойко Борисов.

Приватизацията на болниците бе приета от кабинета преди месец с промените в Закона за лечебните заведения. Текстовете не са фигурирали в първоначалния му вариант и били вкарани от екипа на Москов в последния момент. Още преди опозицията, депутати на управляващите се надигнали срещу промяната, която засяга изваждането от забранителния за приватизация списък на близо 70 лечебни заведения с преобладаващо държавно и общинско участие, в това число и УМБАЛСМ „Пирогов”. Напрежението в ГЕРБ тръгнало най-напред от недоволството от лекарите в групата на мандатоносителя и членовете на парламентарната здравна комисия. Градусът на недоволството достигнал точката на кипене и след негативните реакции на пациентски, лекарски и обществени организации.

Що се отнася до съдебната реформа, Бойко Борисов лансира нов курс – към съкращаване на съдебните процеси. Моментът не бе избран случайно. Когато внесените от правителството предложения за съдебна реформа се натъкват на явна и скрита съпротива от страна на прокуратурата, съдебни кадровици и свързани с тях политици, премиерът намери за нужно да даде рамо. Ден след като Висшия адвокатски съвет представи свое официално становище, с което защити предложенията за съдебна реформа, случайно или не именно адвокатите се оказаха съществена част от омагьосания кръг на битовата престъпност. В сряда на два пъти – веднъж пред депутатите на блиц контрол в парламента, а преди това и на заседанието на кабинета, премиерът ги припозна като част от проблема. Повод за новите указания стана ултиматумът на Патриотичния фронт за резултати в борбата срещу битовата престъпност. Бойко Борисов изрично уточни, че новата инициатива ще се движи паралелно с изпълнението на вече приетата стратегия за реформа.

Атаката на премиера беше фокусирана върху твърде големите, както излиза от думите му, права на гражданите в наказателния процес – позната теза на прокуратурата и въобще на разследващите, която е най-лесно оправдание за системния им провал в борбата с организираната престъпност и корупцията.

Ако искате да има реален ефект от борбата с престъпността, то трябва да скъсим съдебния процес – каза в пленарна зала премиерът. – И това трябва да е основната част на съдебната реформа. Десетилетия си говорим за хора с висящи дела. Години наред се точат – първа, втора, трета инстанция. Същите проблеми има в митниците, в КАТ. Каква е превенцията на този, който кара без книжка? Хващат го днес, утре го пускат. Огромният бич – крадците на коли и къщи, са с 40-50 висящи дела. А крайният ефект е 1-2%. осъдени. Адвокатът освобождава крадеца, а той ще отиде да открадне пак, за да си плати таксата на адвоката.

Отварянето на темата за голяма реформа на НПК би съсипала крехките реформаторски усилия в парламента. Народното събрание няма как да се занимава едновременно с конституционни промени, с напълно нов Закон за съдебната власт и с промени в НПК. Независимо от това, правосъдният министър Христо Иванов е заявил своето съгласие, че трябва да се пипне и наказателния процес. Той очаква становищата на главния прокурор и председателите на върховните съдилища за евентуални промени в НПК.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34