Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културна хроника

БНР Новини
Кадър от филма „Каръци”
Снимка: www.cineuropa.org

Българската лента „Каръци” ще открие фестивала „Любовта е лудост” в черноморския град Варна. Ще припомним, че на 37-я Московски международен кинофестивал, приключил неотдавна, филмът на сценариста и режисьора Ивайло Христов спечели Голямата награда „Златен Свети Георги” от жури, председателствано от легендарния френски режисьор Жан-Жак Ано. Той беше награден и от журито на руските филмови критици, както и от Федерацията на киноклубовете в Русия – „за остротата на темите за порастването, благородството и надеждата”. Международният фест „Любовта е лудост” ще се проведе от 21 до 30 август. В програмата му са филми от различни региони на света, някои от тях идват с отличия от Кан, Берлин, Венеция и Сан Себастиан. Специална програма е посветена на 100-годишнината на българското кино.

Снимка

И още нещо, свързано с едновековната история на родното кино. Над 70 плаката на български ленти са публикувани в най-голямата онлайн енциклопедия за кино Internet Movie Database. Инициативата за дигитализирането им е на режисьора проф. Георги Дюлгеров, който от години попълва информацията за родни продукции в международния сайт. Страниците на класически ленти като „Опасен чар”, „Любимец 13”, „Топло”, „Войната на таралежите” и други вече са илюстрирани с оригиналните си афиши. Те са дело на известни български художници и са ценни образци в своя жанр. Сега в световния сайт има информация за около 2000 родни продукции от различни жанрове. Енциклопедията предлага сведения за над 3 млн. заглавия, която се ползва от стотици милиони потребители.

Спектакълът „Залезът на боговете” закри Вагнеровия фестивал в Софийската опера на девети юли. Снимка: www.operasofia.bg

От 4-и до 9-и юли в София се проведе третият Вагнеров фестивал. Неговото начало бе поставено през май 2013-а. Тогава, по повод 200-годишнината от рождението на великия композитор за първи път на Балканите бе представена цялостно тетралогията „Пръстенът на нибелунга” – шедьовърът на Вагнер в четири оперни вечери: „Рейнско злато”, „Валкюра”, „Зигфрид” и „Залезът на боговете”. Такъв е бил „дневният ред” и на първия Вагнеров фестивал в световен мащаб в Байройт, Бавария, през август 1876-а. Софийският фестивал се утвърди и в международен план и продължава да привлича множество чуждестранни гости. Постановката е дело на забележителния оперен режисьор акад. Пламен Карталов, чиито ярки сценични реализации на прочути шедьоври неизменно се радват на успех. Изпълнителите на ролите са български певци, повечето млади, но вече наложили се със своя талант, включително и като Вагнерови изпълнители. Диригентът Ерих Вехтер пък е сънародник на Вагнер. Ето какво посочва Томас Краков – бивш председател на световното Вагнерово общество: Малко е да кажа, че съм впечатлен. „Пръстенът” на Карталов, неговите певци, които са и много добри драматични актьори, сценографията, оркестърът и всички останали са върховни. Не съм се чувствал така екзалтиран дори и на представленията в Байройт.  

СнимкаОт 16-и до 30-и юли Галерия-книжарница „София Прес” представя изложба живопис на Петър Ръсовски. Той е роден в Благоевград през 1931 г., напуска този свят през 2014 г. По професия е военен инженер, но всекидневното общуване с природата го връща към любимото му още от детството занимание – рисуването. През 1956-57 г. изучава живопис при именития български художник Преслав Кършовски, а в годините непосредствено след това започва да рисува в малкото си свободни есенни недели – във Велико Търново, в Смолян. След пенсионирането си първо става член на дружеството на смолянските художници, а по-късно и на СБХ. Рисува из цялата страна – от Мелник и Банско до Балчик и Каварна, от Белоградчик и Видин до Созопол и Ахтопол. Любовта към природата и пътешествията го отвеждат и зад граница и така се появяват нови сюжети и изложби – от Тасос и Корфу в Гърция, до област Тоскана в Италия, Ню Йорк и Чикаго.

Редактор: Венета Павлова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14