Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов: „България не е пряко заплашена от ситуацията в Украйна или Близкия Изток”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

На 13-15 юли в София се провежда Лятна академия по лидерство, в рамките на Софийски форум за сигурност. Тази неправителствена организация е платформа за изследователска дейност и обсъждане на актуални въпроси в сферата на международната и националната сигурност. Нейният председател и анализатор към БАН Йордан Божилов коментира, в интервю за Радио България, актуални теми от сигурността:




България се намира в един турбулентен регион между две горещи точки – Украйна и ИДИЛ. Подготвена ли е страната ни за евентуална ескалация на напрежението?

България не е пряко заплашена от ситуацията в Украйна или Близкия Изток, ние по-скоро сме изправени пред едни асоциирани рискове. Като член на ЕС и НАТО нашата сигурност се гради в рамките на тези два блока. Не очаквам разрастване на конфликта в Украйна, който да засегне пряко страните членки на НАТО. Той по-скоро върви към „замразяване” – един постоянно тлеещ конфликт, който ще създава проблеми в целия регион, като организирана престъпност и дестабилизация на държави. Не бих подценил рисковете от тероризъм, защото, като външна граница на ЕС, бежанските вълни ни поставят в една изключително тежка ситуация. Въпросът с бежанците разедини европейските страни. Интересът на България е да има единна европейска политика, много силно сътрудничество между всички специални и полицейски служби и обща солидарност.

Какви са скритите опасности от кризата в Гърция?

Една от мерките за стабилизиране на икономиката и финансите на страната е драстичното съкращаване на разходите за сигурност и отбрана. Това е много опасно, поради възможност да се разхлаби контрола и през Гърция да навлязат още повече незаконни мигранти, тъй като и сега оттам към България преминават такива групи.

Изпълнява ли България ангажиментите от срещата на върха на НАТО в Уелс?

На срещата бе взе политическо решение да се създадат сили за много бърза реакция в отговор на кризата в Украйна, както и за разполагане в новите страни членки на структури на командването на НАТО. В този смисъл България има и споразумение със САЩ за разполагане на американски въоръжени сили на българска територия, което е равно в случая на сили от НАТО. Също така България предприе усилия за увеличаване на ученията и бойните тренировки заедно с други държави. България е лоялен член на НАТО, готов във всяко време да изпълнява общите решения. Тезата, че НАТО ни налага нещо е неправилна, защото в рамките на НАТО България взима решението. Ние трябва да се стремим да поддържаме една мобилна армия, готова да изпълнява всички задачи в рамките на НАТО и да увеличим средствата за отбрана. В наш интерес е да участваме в инициативите, най-вече в черноморския регион, защото това е нашият интерес.

Представлява ли демографският риск заплаха за националната сигурност?

Тенденциите в областта на демографията са силно негативни (застаряващо население, непропорционално разпределено, висока безработица сред отделни групи), а в дългосрочен план това е риск за националната сигурност. Ние от Софийски форум за сигурност се опитваме да дадем на младите практически поглед към проблемите на сигурността и управлението. Един от системните проблеми на България е липсата на знаещи и можещи лидери с визия, които имат воля да решават задачите, независимо от тяхната трудност и непопулярност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Премиерът предупреди, че се спекулира с темата за български военни в Украйна

Нашият кабинет е с кратък хоризонт, нямаме право да искаме от хората да отлагат живота си, докато бъде избран редовен кабинет. Затова си вършим работата по възможно най-добрия начин, заявява в интервю за в-к "24 часа" служебният премиер Димитър Главчев...

публикувано на 20.05.24 в 10:26

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”.  Втората политическа сила на предишния вот – “Продължаваме промяната..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06