Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местни празници, гайдарско надсвирване и мини фестивал в село Равногор

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

По традиция в края на юли родопското село Равногор (близо до Брацигово) е домакин на няколко празника – „Набора”, малък фолклорен фестивал, а от миналата година – и гайдарско надсвирване. Съпроводени с многолюдни хорà и хубава народна музика, те привличат българи и чужденци. „Набора” е интересен местен обичай, практикуван тук повече от сто години. Посветен е на момчетата, навършили наскоро 18 години. Някога младежите заедно организирали своите „новобрански изпращания”, преди да постъпят в армията през есента. У нас от години е отменена задължителната военна служба, но в Равногор продължават „младежките вечери”, на които от общината се изнася специално везано знаме и националния трикольор. Момчетата, облечени в бели ризи, извиват голямо хоро, на което по-късно се залавят техни съселяни, както и гости, придошли от близо и далеч.

Гайдарското надсвирване се провежда за втора поредна година под патронажа на голямата родопска певица Валя Балканска и активното участие и подкрепа на Петър Янев – гайдарят, който съпровожда нейните изпълнения. Той е сред организаторите, обединени във фондация „Гайдарско надсвирване – Равногор”. Един от инициаторите на събитието е Нина Грънчарова – българка, която от години живее в Швеция заедно със съпруга си – етномузиколог и голям любител на българския фолклор. Дьорд е унгарец, свири на каба гайда и участва в различни български събори, а Нина определя себе си като доброволец в организацията.





В петък и събота (24 и 25 юли) – разказва тя, в Равногор ще звучи само чиста родопска народна музика на „Набора”. Хорàта тогава са огромни, събират се предимно млади хора на средна възраст 25 години. Много е вълнуващо. В събота е и гайдарското надсвирване в местността около параклиса „Свети Илия”. Единственото условие за участниците е да свирят на родопска каба гайда. Пристигат изпълнители от цялата фолклорна област. В неделя (26 юли) е гала концертът на наградените, който ще се проведе в центъра на селото. Същия ден е фестивалът, който аз и съпругът ми организираме за трети път. Нарекли сме го „Мини фестивал на приятелството”. Участват чужденци, любители на българския фолклор, както и всички местни групи, заявили своето желание да се включат в празника. Предимство даваме на децата. Първото изпълнение в програмата е на осемгодишно момиченце, внучка и правнучка на известни народни певици от Равногор. От Мария Мадарова, прабабата на малката певица, сме записали около 20 прекрасни образци. Искам да отбележа, че заедно със съпруга ми събираме местния фолклор от години. Правим пътешествия със същата цел из Унгария и Румъния. Всичко публикуваме в нашия сайт www.EthnoSpace.com, за да го споделим с всички, които обичат автентичните народни песни, инструментални мелодии, танци. В момента на гости в Равногор е група от Швеция – хора, които любителски изучават нашата народна музика. В Стокхолм имаме Българско културно дружество, към него е основан танцов състав, неделно училище и малка певческа група, ръководена от мен. С момичетата прослушваме песните, които събирам през лятото главно в Равногор. Избираме тези, които ни харесват най-много и ги разучаваме. Повтаряме маниера на народните изпълнители „едно към едно”. Участваме в събития, организирани от Българското културно дружество и Посолството на България. През лятото нашите шведски приятели пристигат в България със семействата си. Идват и много българи, които живеят по света. Те искат да покажат на децата си хубавото лице на България, чистата природа и уникалния фолклор. Равногор е едно от най-подходящите места за такова пътуване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15