Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посещението на Могерини в България – нови послания към страните от ЕС

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В четвъртък, обичайната Годишна среща на външния министър Даниел Митов с българските посланици по света се проведе в София под знака на едно необичайно посещение. За първи път специален гост на срещата беше върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. Пред нашите дипломати, а и по-късно, в рамките на международната конференция на тема „Европейският съюз в променящата се глобална среда”, Могерини отправи някои нови послания към страните от ЕС, свързани с европейската стратегия за външна политика и сигурност.

Визирайки два тревожни акцента в съвременната международна обстановка, а именно засиления миграционен натиск по външните граници на Европейския съюз и украинската криза, Могерини заяви, че България е на кръстопът не само поради географското си положение, но и по отношение на тези две предизвикателства. „А тези предизвикателства са и за целия ЕС”, допълни гостенката. По думите й, „днес повече от всякога Европа трябва да бъде единна и силна, защото нито една страна-членка не достатъчно голяма и силна, за да отговори на тези предизвикателства”.

Могерини не пропусна да благодари на българските власти за решението да приеме 500 мигранти от 32-те хиляди намиращи се в Италия и Гърция и подлежащи на разпределение в ЕС, и в тази връзка отправи посланието, че „ЕС се основава и на ценностите на солидарността“. Това послание прозвуча донякъде и като упрек към страните-членки, които категорично отказаха да приемат дори и един от тези мигранти. Друг е въпросът доколко решението на българските власти е адекватно и съобразено с факта, че и България, като външна граница на ЕС, е подложена на силен миграционен натиск и че няма богат опит за работа с бежанци. Но това е тема на друг разговор.

По отношение на събитията в Украйна, върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност отправи апел към всички страни от ЕС да работят заедно за преодоляване на кризата, защото, както тя се изрази, „никой няма интерес Русия да остане изолирана”. Могерини уточни, че решението на ЕС да продължи санкциите срещу Москва в още 6 месеца само по себе си не е достатъчно и е необходимо да се работи за започване на преговори между страните.

На фона на обявения от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер „мораториум” върху разширяването на ЕС, прозвуча оптимистично посланието на Могерини, че „Европейският съюз няма да е цялостен без присъединяването на страните от Западните Бълкани”.

Федерика Могерини използва посещението си в България, за да се срещне с премиера Бойко Борисов, с председателя на парламента Цецка Цачева и с президента Росен Плевнелиев. По време на разговорите, сред обсъжданите въпроси бяха дългоочакваното приемане на България в Шенгенското пространство, регионалното сътрудничество, както и енергийната сигурност и диверсификация на страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34