Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културна хроника

БНР Новини
Снимка: www.operasofia.bg

Турне на българската опера в Словения, Германия и Япония

Мащабно турне предприе Софийската опера в Европа и Страната на изгряващото слънце. Първата й спирка е в Любляна, където с творбата на Вагнер „Тристан и Изолда” тя ще вземе участие в 63-ото издание на един от най-престижните фестивали в света. На 4-и септември Националната ни опера се представя на феста заедно с Мариинския театър от Санкт Петербург с диригент Валерий Гергиев, Израелската филхармония под палката на големия Зубин Мета и Националната опера на Пекин. Участието ни е част от Дните на София в Любляна, които се организират със съдействието на Софийска община. Походът на Софийската опера продължава със следващото голямо предизвикателство – българи показват Вагнер в родината му, и то в мястото, свързано с големия благодетел на композитора – странния и влюбен в изкуството крал Людвиг II. В немския град Фюсен от 12 до 19 септември, в продължение на пет дни, където се издига приказният замък Нойшвайнщайн, български певци ще завладеят сцената на намиращия се там фестивален театър с 1360 места. Всичко това е плод на сключен договор за уникално турне на Софийската опера с представяне на тетралогията „Пръстенът на нибелунга” в четири вечери. Идеята е на директора на трупата и режисьор на спектаклите академик Пламен Карталов и се случва в годината, в която отбелязваме 125 години оперна традиция у нас. Третата дестинация от мащабния гастрол на Националната опера е далечна Япония, където българското изкуство се радва на особено внимание. За шести път тя е поканена в Страната на изгряващото слънце. От 5 до 22 октомври тя ще покаже девет спектакъла. Взискателната местна публика ще види българския прочит на шедьоврите „Турандот” и „Княз Игор” в градовете Токио, Хиото, Фукуоко, Фукци, Нагоя и Михара. Диригент и на двете опери е Григор Паликаров, а режисьор е Пламен Карталов.

Снимка: БУЛФОТО

Самуел Финци с награда за най-добър немски актьор

Самуел Финци, син на големия български актьор Ицко Финци, е обявен за най-добър немски актьор. Отличието е за ролята му на Владимир в пиесата на Самюъл Бекет „В Очакване на Годо” на Дойчес театър в Берлин. Режисьор на пиесата е пак българин – Иван Пантелеев. Наградата се присъжда всяка година след специална анкета, която списание „Театърът днес” организира сред 42 известни критици и журналисти. Изборът на Самуел Финци го прави актьор на годината в немскоезичните страни.

Снимка

Варна в плен на анимацията

Над 90 творби от 33 страни са събрани в XI издание на Световния фестивал на анимационния филм, който се провежда във Варна. Домакин на събитието е Фестивалният и конгресен център. Форумът ще се проведе от 9 до 13 септември. Със специални прояви ще бъдат представени творци от България, Литва и Япония. Литовската и японската програми са придружени от лекции за историята на националното им кино и анимация.

Снимка: БГНЕС

Национални есенни изложби в Пловдив

Девет български автори, работещи в страната и чужбина, показват своите творби в Националните есенни изложби в Пловдив. Всяка година кураторският проект за събитието представя тенденциите в съвременното българско изкуство, като избира конкретна тема. През 2015 г. това е „Ан пасан” („En passant”), което в превод от френски означава „Мимоходом”. В това издание продължава концепцията от предходните две години в Националните есенни изложби да се представят автори със съвременен подход, със силно професионално присъствие на художествената сцена, млади и активно работещи в България и зад граница. Събитието е част от програмата на Есенния салон на изкуствата в Пловдив.

Редактор: Венета Павлова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29