Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гробницата при Свещари – уникален паметник на тракийската култура

БНР Новини
Снимка: bulgariatravel.org

Една от най-красивите тракийски гробници в България се намира при село Свещари, община Исперих. Тя е част от историко-архитектурния резерват „Сборяново”. Гробницата е царска, в нея е погребана владетелска двойка  от тракийското племе гети. Вписана е в листата на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Открита е за посещения през 2000 г. Екскурзоводът Елена Димитрова разказва за Радио България:

Археологическият комплекс „Сборяново“ включва  гробницата, тракийски укрепен център, некрополи, светилища, които се формират в началото на първото хилядолетие преди Христа. Но най-големият им  разцвет е в периода ІІІ-ІV век преди новата ера. А самата гробница е от началото на ІІІ век. И за времето си  е уникален паметник на тракийската култова архитектура. Уникална е заради съчетанието на архитектура, скулптура и живопис, което не се среща в другите тракийски гробници.

Името на археологическия комплекс „Сборяново“ се прочу покрай златното съкровище, открито от екипа на проф. Диана Гергова. Ето какво споделя Елена Димитрова за значението на тези разкопки:

Могилният насип на тракийската гробница
Това беше голямо откритие. То е част от голямата Свещарска могила, където бе намерено съкровището. Това е същият тракийски некропол, където е гробницата с кариатидите (женски скулптурни фигури). Т.е. те принадлежат към същата култура и обогатяват нашата представа за тракийското племе гети и тяхната култура, за живота по тези земи и за цивилизацията, която е била развита и е оставила своите следи във  времето, за да достигнат до нас.

Елена Димитрова разказва, че откритията са допринесли за популяризирането на тракийската гробница и увеличаване на посещенията. Туристите, които идват тук, споделят, че не са виждали подобно място.

Какво прави паметника неповторим?


Гробницата наистина е впечатляваща. Тя е малко по-различна от останалите гробници, първо със своята архитектура, това се вижда от пръв поглед. Има три помещения, които са покрити с отделни сводове с различна височина. Те не са подредени на една ос, подредбата е асиметрична. Гробницата изцяло е покрита от могилния насип. В нея има скулптурна украса, което не се среща в другите тракийски гробници. В гробната камера, където всъщност са погребани гетският владетел и съпругата му, има 10 женски скулптурни фигури. Те са изпълнени във висок релеф, имат оцветяване по косите и по дрехите, и всички те са различни. Същественото тук е, че има и рисувана сцена в гробната камера. Тя е свързана с хероизацията, с обожествяването на тракийския владетел. Именно това съчетание е впечатляващо.

Все още целият район тук не е проучен. Има неразкопани могили, затова тракийският град продължава да буди интереса на археолозите. Но, както споделя и Елена Димитрова, все още има какво да се желае по отношение на популяризацията и рекламата на царската гробница в Свещари.

Снимки: Шевкие Чакър и bulgariatravel.org




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56