Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: България е заслужила мястото си в Шенген

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Позициите на България и Кралство Нидерландия съвпадат по ключови въпроси от дневния ред на ЕС. Положихме основата на плодотворно сътрудничество в контекста на предстоящото холандско председателство на ЕС и във връзка с подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време на съвместна пресконференция в Министерството на външните работи с холандския си колега Берт Кундерс, който е на официално посещение у нас по покана на министър Митов.

Българският първи дипломат изрази удовлетворението си от динамичното развитие на търговско-икономическите отношения между двете страни. Холандия е особено важен икономически партньор на България и е най-големият инвеститор у нас. Общият обем на преките инвестиции през периода 1996 г. – 2014 г. е над 7 млрд. евро, като това е най-яркото доказателство за високото доверие, което съществува в двустранните ни отношения, изтъкна министър Митов. Той изрази задоволството си, че с холандския си колега са открили много общи точки по въпроси, които вълнуват както българското общество, така и цяла Европа. Позициите ни по ключови въпроси в ЕС съвпадат, каза той като уточни, че на срещата са положили основите за подготовката на срещите между двете страни по време на холандското председателство на Съвета на ЕС в началото на следващата година, както и за българското председателство през 2018 година. Той поясни, че ще се изпращат български държавни служители на обучение в Холандия. Разтревожен съм за политиката на Русия по отношение на Сирия. Това каза министърът на външните работи на Кралство Нидерландия Берт Кундерс. И допълни, че страната му е добавила още 110 милиона евро за подкрепа на бежанците. По думите му, Европа трябва да покаже солидарност за бежанците. България е един много стабилен партньор в ЕС ние много уважаваме позициите на страната ви и ви позволява да имаме конструктивни взаимоотношения.





България в Шенген, но кога?

Смятам, че България е заслужила мястото си в Шенген, каза министърът на външните работи Даниел Митов и допълни, че разчитаме на подкрепата на Холандия за присъединяването ни. Той посочи, че в условията на безпрецедентен миграционен натиск по външните граници страната ни изпълнява много добре своите отговорности и практически действа като държава – член на Шенгенското пространство. Ще продължим да правим всичко необходимо, за да гарантираме сигурността на външните граници на ЕС, това е от общ интерес на всички ни, посочи дипломат №1.




Ето какво каза министърът на външните работи на Холандия Берт Кундерс за приемането на България в Шенген: Важно е, че България се придържа към техническите изисквания за членство в Шенген. На второ място – на предстоящото заседание на Европейският съвет по правосъдие и вътрешни работи този въпрос няма да бъде част от дневния ред. Въпросът е как да придвижим работата напред през следващия период . Мисля, че това ще зависи от няколко неща – както знаете, поне в някои страни в Европа съществуват по-съществени изисквания, засягащи борбата против корупцията и върховенството на закона.Имаше среща на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и взаимопомощ. В същото време, възможностите да работим по други начини, както спомена министър Митов, за да се ускори работата във връзка със сухопътните, въздушните и морските граници , изискват и правни, и политически действия. Очевидно е, че всички искат България да стане част от Шенген. Според мен, това са трите съществени елемента, за да може ситуацията да се развива в бъдеще.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34