Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният дворец на децата празнува 65-годишнината си

БНР Новини
Снимка: wikipedia.org

„Шевицата” – така се нарича концертът, с който Националният дворец на децата ще отбележи на 4 декември в зала 1 на НДК своята 65-годишнина. Защо „Шевицата”? За Радио България отговаря Марек Дяков – композитор, диригент и инструменталист, корепетитор на Танцов ансамбъл „Бъдниче” към Двореца, преподавател в школата по акордеон и диригент на ансамбъл „Гоце Делчев”:

Снимка„Шевицата” е програмно заглавие, в което ние залагаме българския почерк, националното присъствие. В цялата музика на спектакъла, във всички музикално-танцови номера присъства българският фолклор. Затова сметнахме, че това име най-добре ще изрази тази пъстрота и колорит.

На въпроса какво се крие зад тези 65 години, директорът на НДД Татяна Досева отговаря, че това е обичта към децата. В момента възпитаниците в постоянните форми на работа с децата са 2200. А годишно над 20 000 деца от цялата страна и от чужбина посещават този център на детското творчество.

СнимкаНДД посреща своята 65-годишнина с много нови разкрити форми, с много деца с цялостна програма, която продължава през цялата учебна година, но гвоздеят, акцентът на честванията ще бъде един уникален спектакъл – споделя Татяна Досева. – Характерното за този спектакъл е, че нашите талантливи композитори Марек Дяков и Любомир Денев-младши, който е диригент на един от съставите ни – филхармония „Пионер”, написаха музика за спектакъла. Тя ще се изпълнява от филхармония „Пионер”. На сцената ще танцуват нашите възпитаници. На финала ще излязат певческите формации на НДД, заедно с бивши възпитаници на НДД. Не съм чувала подобно нещо да е правено някъде. Надявам се да се получи хубаво. Заповядайте на 4 декември от 19.00 часа в зала 1 на НДК.

Този спектакъл ще се случи със специалното участие на Костадин Генчев /кавал/ и Петьо Костадинов  /гайда/ – солисти от ОНМ на БНР и Ансамбъл „Гоце Делчев” – София. НДД празнува 65 години, но той е вечно млад, вечно детски. Каква е ролята на НДД в културния живот на столицата?

Безспорно е огромна, но искам да кажа, че не само в културния живот на столицата, но и в културния живот на цялата страна НДД заема своето място, тъй като специалистите ни подпомагат методически цялата система от извънучилищни звена в страната. Съвсем наскоро нашата пътуваща изложба „Вълшебният свят на Ангел Каралийчев” посети Обединен детски комплекс (ОДК) град Перник, ОДК град Благоевград и общинския детски комплекс в град Стражица. Това е поредно доказателство, че действително НДД играе много важна роля в културното развитие на страната – обобщава Татяна Досева.

СнимкаЕдно от децата на НДД е третокласникът Кристиян:

Казвам се Кристиян Анев и съм на 9 години. Танцувам в ТА „Бъдниче” от 5 години. Играя народни танци, защото ми харесват, забавно е и уча нови неща. Много съм развълнуван, много искам да танцувам на юбилейния концерт.

Като на всеки рожден ден, има и пожелания. Марек Дяков:

Дворецът на децата както досега, така и в бъдеще, трябва да се радва на любов от децата. Децата трябва с любов и желание да отварят вратите на НДД. Пожелавам на колегите да имат доверието на родителите, както винаги досега!

Пожеланието на Татяна Досева дойде с голяма усмивка:

Никога да не остарява, да стане на 650 години! Винаги да има много деца, винаги да има добронамерени, добри, компетентни, отзивчиви, сърдечни и обичащи децата учители, служители, ръководители! И, разбира се, да има добро отношение от страна на цялата общественост и да има…повече пари!

Снимки: Шевкие Чакър





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14