Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз срещата в Русе навършва 40 години

Предстои четиридесетото издание на Джаз срещата в Русе. Форумът по традиция предлага стилна програма, представяща някои от най-интересните проекти на българската сцена. Какво да очакват меломаните на 27 и 28 ноември ще научим от Борис Петров. Саксофонист в Биг бенда на БНР, артистичен директор на фестивала, той от дете е сред публиката, а през 1983 г. дебютира в програмата на форума с ученическата група „Рагтайм“. Син е на Петър Петров – Парчето, създател и основен организатор на Джаз срещата.

Както всяка година сме подготвили силна програма – разказва Борис. – На 26 ноември е нашата предфестивална сцена. Проектът, който представяме, се нарича „Нарисувай ми музика“. В него участват ученици от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в града. Входът е свободен. Ще свирят млади музиканти, а заедно с тях на сцената ще бъдат млади художници от класовете по изобразително изкуство, които ще рисуват под звуците на музиката. Първият концерт на 27 ноември е на джаз пианиста Живко Петров и „Арена квартет“. Живко Петров е композитор и изпълнител, който има много ярко присъствие в българската музика. След това Ангел Заберски-син ще свири с Александър Логозаров - много добър китарист, който завърши образованието си в Холандия и за пръв път е на русенска сцена.  Петър Салчев закрива вечерта, заедно с Мирослав Турийски брас бенд. На 28-ми продължаваме с групата „Брейк пойнт“, основана преди около 7 години в Русе, в която свиря от самото начало. Имаме традиция всяка година да каним нови солисти. В това издание на фестивала наш гост ще бъде виртуозният акордеонист Пламен Димитров – русенец, който постоянно изнася концерти в цяла Европа. Следва изявата на Антони Дончев - пиано и Георги Дончев - контрабас от позната ни „Акустична версия“. Тъй като барабанистът на групата Христо Йоцов е на турне във Франция, ще го замести Борислав Петров. Фестивалът ще завърши с трите невероятни момичета от Sentimental Swingers и Михаил Йосифов секстет. Гордея се, че Джаз срещата в Русе се провежда вече 40 години без нито едно прекъсване. Това издание е посветено на Петър Петров – моя баща. Аз съм свидетел с колко любов и отдаденост той организираше този истински празник за нашия град.

В събота от 11 часа се открива изложба с фотоси, които са събрали историята на фестивала. Ще бъдат прожектирани и филми. Концертите в програмата са от 18 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15