Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Созополска дъга“ отново събра талантливи народни изпълнители

Снимка: личен архив на Пепа Запрянова

Фолклорна дъга от таланти озари Созопол преди броени дни. Красивият черноморски град бе пристан за мнозина българи, привлечени от нашата народна музика и танц. Поводът – Вторият фолклорен конкурс „Созополска дъга”. Макар и твърде млад, конкурсът се оказа особено популярен сред радетелите на традиционното ни изкуство.

Най-голям брой участници имаше от Варненско, Бургаско, градовете Хасково, Шумен и др. За двата конкурсни дни сцената на читалище „Отец Паисий“ бе огласена от 500- те участници, обособени в пет възрастови групи. Те се състезаваха в категориите за солови, камерни, ансамблови изпълнения на песни, инструментални мелодии и хора. Със сигурност „Созополска дъга” е силен старт за лауреатите.

Похвално е, че домакините на „Созополска дъга“ бяха осигурили прекрасни условия за надпреварата, нямаше и никакви такси за участие. За солистите, които се нуждаеха от съпровод, беше осигурена инструментална група. Директор на фолклорния конкурс е Пепа Запрянова – известна странджанска певица, вокален педагог, диригент на детски състав. Опитът в организирането на фестивали и празници си потвърди от успешното второ издание на „Созополска дъга”. Ето какво сподели тя: 


За втора поредна година Националният фолклорен конкурс ”Созополска дъга” е под патронажа на г-н Панайот Рейзи – кмет на общината. Целта на конкурса е изява на талантите в областта на музикално-танцовото фолклорно изкуство. Датите, на които се проведе са съвсем знаково подбрани – започва на 21 ноември,  Денят на християнското семейство. Всеки един от участници получава грамота за участие и за съответно класираните от специално подбрано професионално жури. Изявиха се много танцови, вокални колективи, които изпълняват традиционен и обработен фолклор, а също – много голямо количество индивидуални участници – около 160 в различните възрастови групи. За радост, много често явление беше участието на деца с пеене и инструмент. Нивото беше изключително високо и журито беше доста затруднено, но накрая всички бяха доволни от прецизната оценка. Искам да споделя специалните награди, които са за изключителен принос в изпълнителското изкуство. На първо място искам да спомена, че се връчиха две награди за стилно изпълнение на народни песни – на Петя Панева от НУИ ”Добри Христов” Варна и на Пламена Илиева от Бургас. Беше връчена награда за най-малък участник на Катерина Лучкова – дете на 4 години с изключително голяма дарба, тя е от детска градина „Детелина” – гр. Бургас. Най-възрастният участник е изпълнител на гайда, който свири прекрасно и е на 86 години. Връчиха се специални награди за млад преподавател на Диляна Иванова от гр. Варна, на Галина Казакова от гр. Несебър, за изключително високи постижения на педагозите Пенка Петрова и Стойко Георгиев от Бургас.

За първи път на конкурса беше представен традиционен български костюм. Вокална група за автентичен фолклор „Ручей” от гр.Тополи, Варненско показа в рамките на половин час характерните костюми от града и околностите.

Щастлива съм, че фолклорът живее в сърцата на млади и стари, щастлива съм, че нашето национално богатство ще бъде съхранено – каза в заключение г-жа Пепа Запрянова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30