Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пак не сме подготвени за газова криза, както и преди 6 години

Снимка: архив

Както и през 2009 г., Русия пак затвори газовото кранче на Украйна поради неплащане на новите доставки авансово. Украйна пък в отговор забрани вноса на руски газ. Тяхна си работа. Да, ама нали през Украйна минава транзитът на руски газ за Централна и Югоизточна Европа, сиреч и към нас. А шефът на „Газпром” Алексей Милер предупреди, че отказът на Киев да купи руски газ представлява „сериозен риск“ за транзита на синьо гориво към Европа през Украйна.

А ние пак не сме готови, както през 2009 г., когато посред зима брахме студ два месеца, докато централите минат на въглища. Сега ни успокояват, че в Украйна има два различни газопровода: транзитният към Европа и към нас, а другият – за консумацията в самата Украйна. Предполага се, че „Газпром” не възнамерява да ограничава транзита, особено в наша посока, защото това са устойчиви парични потоци за компанията, която в момента има проблеми заради ниската цена на петрола. Няма страшно един вид. И енергийният министър Теменужка Петкова ни успокои, че от анализа, който са направили, е установено, че към настоящия момент не са налице основания за промяна в режима на работа на националната и транзитната газопреносна мрежа и няма никакъв риск за тях. Премиерът Борисов обаче се разтревожи в далечен Китай от спада на налягането същата тази мрежа след руската санкция. Министър Петкова заяви по този повод, че колебанието в налягането било нормално при подаването на природен газ и че налягането в момента е в рамките на договореното. Докога?

Инак газовото хранилище в Чирен, макар да е пълно на 90 % с 450 милиона кубически метра газ, може да реши въпроса за стотина дни и то не съвсем. Защото през зимата страната потребява 8 – 10 милиона кубометра на ден, а от Чирен дневният добив е максимум 4,5 милиона.

Истината е, че въпреки газовата криза от 2009 година и обявените цели в енергийни стратегии до настоящия момент няма нищо изградено или от това, което се изгражда, България има много малко полза. Говори се за всякакви потоци, за газови хъбове, а не се прави най-бързото и най-евтиното – интерконекторните връзки със съседите. За това впрочем през седмицата призова и Европейската комисия – България възможно най-бързо да построи трансграничните газопроводи за свързване със съседните държави, които се финансират с пари от европейския бюджет. Говорителят по енергетиката Ана-Кайза Итконен обяви, че лично председателят Юнкер е положил извънредни усилия за модернизирането на инфраструктурата в Централна и Югоизточна Европа, включително в България, така че всяка страна-членка да има поне три различни източника на газ. Е, България има засега и задълго само един източник – този от Русия през Украйна. Както и преди 6 години, когато брахме студ, и сега няма да има кой да ни стопли, ако, не дай Боже, налягането се разколебае до изчезване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 1/5 от българите живеят под прага на бедност

Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв. Година по-рано показателят е бил 525,92 лв., обяви Националният статистически институт. При последния размер на линията, под прага на бедността са живяли 1,3259 млн. българи, или 20,6% от..

публикувано на 26.04.24 в 14:06
5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31