Калинка Вълчева: Обичам публиката, а песните и сцената са животът ми

| обновено на 29.01.16 в 17:11
Снимка: folklor-tv.bg

Голямата народна певица Калинка Вълчева е изключителна личност. От нея блика виталност и позитивизъм, а силата на дарованието й пленява слушателите по цял свят. Нейният ясен, звънлив сопранов глас пее и разказва, вълнува с богатата орнаментика и красотата на добруджанската песен.

Песента е разказ, живописна картина, нарисувана с вокал – казва известната изпълнителка. – Всяка носи по малко мъдрост и опит, почерпени от народа. През годините съм подбирала богат по образност и съдържание репертоар. Така чрез него общувам с публиката.

Родена е в Сърнец – китно селце, разположено в сърцето на Добруджа (Североизточна България). От дете обиква народните песни, които неусетно запява с лекота и радост. Започва своята самостоятелна кариера като солистка  в Ансамбъла за народни песни и танци в гр. Тервел. По-късно ще запише в биографията си безброй турнета, отличия на престижни фестивали и конкурси.През 1960 г. певицата участва на Първия добруджански събор и печели първа награда. След конкурс е приета в Женския народен хор при БНР, който по-късно приема името „Мистерия на българските гласове“. В продължение на 23 години е солистка на световноизвестната формация. Участва в най-престижни фестивали в Европа, Русия, Северна Америка и Израел, жъне световна слава и признание.

Сцената е олицетворение на живота ми – споделя певицата. – Петдесет и пет години минаха все така – „на колела, на хвърчила” и на сцена. Във фонда на БНР София, Варна, Стара Загора и Шумен съм записала над 150 добруджански песни. Работата ми на артист ме срещна с видни композитори и диригенти като Коста Колев, Стефан Мутафчиев, Красимир Кюркчийски.

Повече от 15 години Калинка Вълчева живя в Ковънтри, Англия, заедно със съпруга си – музиканта Мартин Дженкинс. С него, както и с други британски фолклорни изпълнители представяше българската добруджанска песен из цяла Великобритания. През последните години певицата е в България. Преподава народно пеене, участва в множество концерти – самостоятелно и с оркестър „Бисери”.

Липсваше ми България, моите близки и колеги от ансамбъла
– продължава певицата. – Летях от щастие при всяко завръщане, особено когато наближавах моята родна Добруджа. Изключително важно е да помним и пазим българския дух и традиции, да ги предаваме на младите в техния най-чист вид. Била съм къде ли не по света, изпяла съм хиляди чужди песни, но си останах певицата на Добруджа и песните й - нашето чисто, голямо богатство. Обичам публиката, а най-много се радвам на младите. Както знаем, те не са вече преки наследници на фолклора. Винаги подбирам музика и песни, с които да стигна до сърцата им и да ги вдъхновя да запеят. В Добрич преподавам на талантливи деца. Уча ги на стилно добруджанско пеене и правилен начин на звукоизвличане. Търся чист, открит и ясен вокал. Българите пеят, те не „мънкат“. Гласът им се лее и стига чак до другото село – така съветвам учениците си. Освен глас, изпълнителят трябва да има уважението на публиката. Независимо от сцената и броя на слушателите той винаги трябва да пее с обич и от сърце. Това e ключът към сърцата на хората и моята най-голяма награда за почти шест десетилетия на сцената.


Още от рубриката

Предстои вторият национален конкурс „Пазители на българското“

Младият Костадин Михайлов сбъдва мечтите си не само като изкусен странджански певец. Преминал през детската школа „Нестинарче“ под ръководството на известната народна изпълнителка Златка Ставрева, той е завършил музикалната паралелка на СОУ „Добри..

публикувано на 02.11.18 в 08:00

Драгиновци обичат, пазят и славят старите местни традиции

Според броя на своите жители Драгиново се нарежда на четвърто място сред селата в България. Разположено е в Западните Родопи, в близост до Велинград. В миналото е известно под името Корова (от тур.Kuru – ova – Сухо поле), а от 1971 г. е..

публикувано на 12.10.18 в 11:18

Срещи с българския фолклор в Попово

Попово е домакин на II н ационална фолклорна среща "Автентичност и съвремие" , организирана от сдружение "Цветница". В миналогодишното издание се включиха повече от 700 изпълнители на хубавата народна песен, а сега се очакват дори повече участници, като..

публикувано на 29.09.18 в 08:00