Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрата храна свързва хората

| обновено на 04.02.16 в 16:02 БНР Новини
Снимка: Food Connection
Димитър Шопов е родом от гр. Панагюрище. Доскоро се е занимавал с медии и маркетинг, но в един момент решава да направи промяна в живота си и да замине за Барселона. Там прекарва няколко месеца в един ресторант на стаж и започва да трупа професионални умения в кухнята. Как се заражда идеята да създаде кулинарно училище в София научаваме от Димитър:




СнимкаИдеята е от няколко години. Тя е дълго обмисляна и през 2015 г. се отвори шанс да предприема тази крачка. Готвенето дълги години е било хоби за мен, като изключим този стаж в Барселона. Но професионалната кухня, 16-часовите смени не отговарят на моята креативност и мироглед. Ето защо реших, че формат като кулинарно училище е по-подходящ за мен. Тази дейност е свързана с постоянно създаване на нови проекти, свързване на хора, намиране на интересни лектори от страната и чужбина, съставяне на подходящи рецепти, които да се адаптират за курсистите
– разказва с ентусиазъм създателят на Food Connection.

Снимка

СнимкаКулинарното училище вече набира скорост и събира през зимните вечери любители на кулинарните експеримент. Те готвят, експериментират и после вечерят заедно с чаша хубаво вино. Димитър се старае темите да бъдат разнообразни, да обхване различни аспекти на гастрономията, различни течения в световната кухня.

Аудиторията е много разнородна. Това са предимно космополитни хора, които обичат да пътуват, отворени са към нови предизвикателства. Опитвали са различна кухня и искат да повторят изживяването и в София. Най-хубавото покрай този проект е да видиш как хората се стараят да научат и да постигнат нещо. Удовлетворяващо е да усетиш, че нещата, които правиш, имат смисъл – споделя Димитър.

Такъв проект обаче крие и много рискове. Всеки ден се инвестират средства, усилия и време в търсене на най-качествените продукти. Димитър се хвали, че притежава в колекцията си книга от прабаба си от 1904 г. с рецепти от Панагюрище, в която са описани продукти и подправки, изчезнали от българския пазар по времето на социализма, защото са „буржоазни”.

СнимкаДнес е различно, но дефицитът на качествени продукти в България е сериозен. Често му се налага да поръчва някои по-екзотични неща от чужбина.

Идеята на нашия събеседник е този проект да надскочи ограниченията, които предлага форматът на кулинарното училище. Желанието ми е то да се разраства, да има предаване със същия бранд, да се създаде социално ангажирана концепция, споделя Димитър.

Какво е  посланието му към всички, които обичат добрата кухня?

В превод Food Connection означава „храна и връзка”. Идеята ми е да свържа храната и хората в най-нормалната, най-топлата, най-истинската връзка, която съществува от хилядолетия, и се надявам добрата храна да свързва хората – каза в заключение Димитър Шопов

Снимки: Food Connection и Благородна Георгиева





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27