Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елеонора Негулова: Малкият и среден бизнес се отлепя от дъното

Снимка: архив

2015 година беше успешна за малкия и среден бизнес, защото той успя да се отлепи от дъното. Много компании в строителството, туризма и селското стопанство прескочиха бариерата на оцеляването и отбелязаха растеж, макар и малък. Това ни дава основания да вярваме, че 2016 ще бъде още по-успешна, ако няма сериозни политически сътресения или геополитически въздействия върху бизнес средата. Това заяви за Радио България председателят на Националното сдружение на малкия и среден бизнес Елеонора Негулова. От друга страна, по данни на статистиката, нивото на безработица в България в края на 2015 спада под 10%. Какъв е приносът за това на малкия и среден бизнес?

Малкият и среден бизнес осигурява между 67% и 70% от работните места в страната и в този смисъл се явява най-големият работодател. Заедно с това той е и най-големият данъкоплатец и инвеститор, и то в пограничните, планински и обезлюдени райони, в които големите фирми не присъстват. Там единствените инвеститори са местни семейни фирми, които са решили да поемат икономическата отговорност за себе си и за хората от населеното место. Така че този резултат, който отчита статистиката за намаляването на безработицата, може да се каже, че е постигнат с огромното усилие на фирмите от сектора на малкия бизнес.

Елеонора Негулова изрази удовлетворението си от факта, че най-накрая законът за търговските вериги беше приет и започват да се виждат първите положителни резултати. В много от търговските вериги се появяват все повече български доставчици, като това е най-видно на щандовете за свежи плодове и зеленчуци. Според Г-жа Негулова, шансът на малкият бизнес е в обединяването на производителите в обща организация, което да даде възможност на фирмите да се явяват реално търговец и доставчик на едро за веригите. Последните добри новини за бизнеса са свързани с електронизацията на регистъра Булстат и онлайн електронните услуги, предлагани от Столична Община. Според Негулова доброто взаимодействие между публичната власт, бизнеса и гражданския сектор е от голямо значение за малкия бизнес. “Демографският проблем, който рефлектира върху обема на пазара в страната, не виждам как ще се реши в близко бъдеще. Така че трябва да се търси интернационализация на бизнеса и това ще бъде основната стратегия на фирмите в растеж”, допълни Елеонора Негулова.

Как ще се отрази на българския бизнес кризата в отношенията между Русия и Турция?

Отношенията между Русия и Турция ще се отразят благоприятно върху развитието на някои икономически сектори в България, които влекат след себе си други икономически дейности. Такъв например е туризмът. Очаква се пренасочване на повече руски туристи към българските курорти. Въпросът е това да стане в достатъчно големи обеми, защото от тези руски туристи интерес имат не само българските фирми, а и наши конкуренти в Гърция, Италия, Франция, Испания и т.н. Облекчаването на визовите режими и предлагането на туристически пакети с атрактивна цена са инструменти, които биха оказали положителен ефект. От друга страна този процес ще окаже положително влияние и върху строителството, защото руските инвеститори в недвижими имоти също ще се върнат на българския пазар.

Наскоро десет смесени търговски камари в България изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов и българските институции, в което се казва, че съдебната реформа не се случва, поради което част от чуждият капитал може да се пренасочи към други страни.

Достъпът до правосъдие и получаване на справедливост от съдебната система е изключително важно както за външните, така и за местните инвеститори. Това писмо в същност е едно предупреждение към българските политици да направят реформи в законодателството, така че да започне някаква промяна и да се видят първите резултати.

Според Елеонора Негулова това, което е тревожно и което не се съдържа във въпросното писмо, но многократно е заявявано от Националното сдружение на малкия и среден бизнес, е че малкият бизнес много често се отказва изобщо да търси правораздаване, тъй като в много случаи тези усилия са изключително скъпи и по този начин фирмите търпят големи загуби.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 1/5 от българите живеят под прага на бедност

Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв. Година по-рано показателят е бил 525,92 лв., обяви Националният статистически институт. При последния размер на линията, под прага на бедността са живяли 1,3259 млн. българи, или 20,6% от..

публикувано на 26.04.24 в 14:06
5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31