Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апостолът на Свободата и неговото време през погледа на български художници от два века

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Тази година на 18 февруари ще отбележим 143 години от обесването на Апостола на Свободата – Васил Левски. Образ, който никога няма да бъде забравен от нас, българите. Образ, който се е сраснал с нашето национално самочувствие и гордост. По този повод в Националната художествена галерия в София се открива една уникална изложба от над 80 художествени произведения и 40 документа свързани с образа, живота и делото на Апостола. Част от тях са непоказвани до момента пред широката публика.

СнимкаИзложбата „ЛЕВСКИ – СИМВОЛ И ЕПОХА – Апостолът и неговото време през погледа на българските художници” ще остане до 20 март в залите на галерията, а този уикенд и следващия, на 13 и 14 февруари, от 11 часа посетителите могат да видят и театралната миниатюра на режисьора Асен Шопов „Разпитът на Васил Левски пред извънредната следствена комисия в София”. Ролята на Апостола е поверена на младия актьор Веселин Плачков, който миналата година видяхме в образа на Васил Левски във филма на Максим Генчев „Дякон Левски”.

В звуковия файл чуйте интервюто с куратора на експозицията Жанет Митева от НХГ.
Снимка
Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14