Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банките в България и предстресовия валс на процентите от 0 до 20%

Снимка: архив

Банковият сектор отново стряска с впечатляващи новини. За разлика от съвсем недалечното минало, когато хората узнаваха за фалити, държавни спешни помощи, синдици и необслужвани кредити, днес картината е повече от розова. Което я прави не по-малко стряскаща. Защото ръст на годишната печалба от 20% и основна лихва от 0% не са неща, с които българите са свикнали.

Банките преливат от пари – и собствени, и внесени. Собствените нараснаха за една година с повече от 450 млн. евро, вложените пари в банките пък се увеличиха с 2 млрд. евро и надхвърлиха 21 млрд. банкови депозити. Всички тези цифри биха били радващи, а и галещи ухото, ако в действителност не прикриваха една доста притеснителна действителност. Парите в и на банките растат, а кредитите – не. Т.е. голяма полза за реалната икономика от тези купища пари няма. И това е една от причините да се питаме откъде идват колосалните печалби на банките и внушителните спестявания на населението, след като икономиката в страната расте само със скромните 3%. Няма инвестиции, няма потребление, поне не в такива размери, които да доведат до такива печалби и до такива спестявания. Точно обратното – инвестициите идват предимно от Брюксел, а потреблението е твърде свито поради липсата на желание на българите да си харчат трудно спечелените малко пари при рисковете твърде лесно да останат съвсем без доходи. Този дисбаланс между планини от пари и твърде скромна делова активност принуди централната банка на страната да свали основната лихва до 0%. Това би трябвало да означава поевтиняване на парите, следователно на кредитите за бизнеса и домакинствата. В крайна сметка това би трябвало да е стимул за икономическо оживление. Поради наличието на паричен съвет в България, положителният ефект от свалянето на основната лихва ще бъде силно ограничен, но това е единственото разумно нещо, което може по закон да направи БНБ.

20% ръст на банковите печалби и 0% основен лихвен процент на централната банка – диапазонът е доста голям и няма как едното да не влияе на другото. Какви ще бъдат положителните или отрицателните ефекти, тепърва ще става ясно. Но едно друго нещо е вече известно и то е, че българските банки ще бъдат проверени тази година за всичките си активи и ще трябва да преминат през стрес тестове. Целта е да се разкрият „гнилите ябълки” според думите на един западен посланик в София, да се прочистят кредитните портфейли на банките и да се укрепят до степен, че да бъдат способни да издържат на евентуални удари на пазара, които само преди година отнесоха в небитието четвъртата по големина българска банка. Последните данни за печалбите на банките и за намаляването на лошите и необслужвани кредити вдъхват оптимизъм и дават добри гаранции за стабилността на българската банкова система.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16