Документалният филм „Ботев – в сянката на паметника“ с премиера в Лондон

Кадър от филма
Снимка: zlatenriton.bg

В последните януарски дни на 2016 г., по инициатива на Българското училище към Посолството ни в Лондон в културния институт за първи път пред публика бе показан филмът на режисьора Жезко Давидов „БОТЕВ – В СЯНКАТА НА ПАМЕТНИКА“.
Филмът пресъздава последните дни от живота на поета и задава важните въпроси „Кой, как и защо уби Ботев?“, представя теориите за неговия край – от случаен турски куршум, самоубийство от отчаяние и безизходица, или убит от четниците след крамола.

Прожекцията в Лондон премина в препълнен салон. След края на филма дискусията на зрителите с Жезко Давидов продължи до късно – казва Снежина Мечева,  директор на българското училище към посолството и главен инициатор за премиерата на филма и споделя своите впечатления и вълнение.
Проблемът около убийството на Христо Ботев, до който малцина се осмеляват да се докоснат дори мисловно, камо ли творчески, е разгледан цялостно във филма, за който сме убедени, че тепърва ще се говори.  Режисьорът Жезко Давидов от дълги години живее и работи в Англия. Намерихме го по телефона и той с охота отговори  на нашите въпроси.