Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документалният филм „Ботев – в сянката на паметника“ с премиера в Лондон

БНР Новини
Кадър от филма
Снимка: zlatenriton.bg

В последните януарски дни на 2016 г., по инициатива на Българското училище към Посолството ни в Лондон в културния институт за първи път пред публика бе показан филмът на режисьора Жезко Давидов „БОТЕВ – В СЯНКАТА НА ПАМЕТНИКА“.
Филмът пресъздава последните дни от живота на поета и задава важните въпроси „Кой, как и защо уби Ботев?“, представя теориите за неговия край – от случаен турски куршум, самоубийство от отчаяние и безизходица, или убит от четниците след крамола.

Прожекцията в Лондон премина в препълнен салон. След края на филма дискусията на зрителите с Жезко Давидов продължи до късно – казва Снежина Мечева,  директор на българското училище към посолството и главен инициатор за премиерата на филма и споделя своите впечатления и вълнение.




Проблемът около убийството на Христо Ботев, до който малцина се осмеляват да се докоснат дори мисловно, камо ли творчески, е разгледан цялостно във филма, за който сме убедени, че тепърва ще се говори.  Режисьорът Жезко Давидов от дълги години живее и работи в Англия. Намерихме го по телефона и той с охота отговори  на нашите въпроси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал “Антистатик” примамва аудиторията с “Повече от един танц”

Седемнайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, което се открива днес в София, ще премине под мотото “Повече от един танц”. В образователната програма на фестивала е предвидена серия от лекции в Гьоте..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Икони на светци воини в изложба на варненския Военноморски музей

“Светци – воини и покровители на бойното поле” се нарича изложбата, с която Военноморският музей във Варна отбелязва Деня на храбростта и празник на българската армия. Експозицията включва 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини,..

публикувано на 06.05.24 в 16:40