Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Татяна Дронзина за „Жените в „Ислямска държава”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

От печат излезе книгата „Жените в Ислямска държава” на доктора на политологическите науки, професор от Софийския университет „Св. Климент Охридски” Татяна Дронзина и на магистъра по международни отношения Явор Райчев. В книгата се разглежда слабо проучен аспект на феномена „Ислямска държава”, какъвто е женското участие в него. Сред източниците за изследването са 57 интервюта с мъже и жени, сражавали се за Ислямска държава, които после са се върнали в родината си в Централна Азия, както и с техни роднини. На страната на Ислямска държава се сражават над 30 000 чужденци. Проучването търси отговор на въпроса с какво тази зловеща организация успява да привлече много жени от различни страни. Научаваме и за ситуацията, в която те изпадат, за физическия и моралния тормоз, на който биват подлагани.

Ние се впечатляваме от голямата концентрация на чуждестранни бойци в Ислямска държава, но това не е нещо ново. Спомнете си Гражданската война в Испания от 1936 г., в която участват 53 000 чужденци, също водени от различни мотиви, - напомня проф. Дронзина. - Нашето изследване разби мита, че бойците в Ислямска държава са неграмотни и бедни хора, без професия и социална перспектива. А и връзката между бедност и тероризъм е широко оспорвана в научната литература. Мотивацията им е по-скоро в усещането за нарушена социална справедливост, желание за участие в изграждането на един социален идеал. Това също не е рядкост в историята. Но ни възмущава бруталността на това, което виждаме в Ислямска държава, примитивната интерпретация на исляма.

Как се заражда идеята за книгата „Жените в „Ислямска държава”?

Идеята се зароди се поради обстоятелството, че жените са стратегически ресурс за Ислямска държава. Имаме може би първата терористична организация, която претендира да има своя държава. Естествената клетка на държавата е семейството, а жената е част от него. Сунитите от цял свят са призовавани да направят хиджра - пътуване от земите на неверниците към земите на правоверните, и да се присъединят към Ислямска държава. Около 10 на сто от европейците, които се сражават в редовете й, са жени. Много от тях са активни в пропагандата на Ислямска държава и в Ал Кханса – женска полиция, която следи за спазването на моралните принципи от мюсюлманките и поведението им на публични места, - казва проф. Дронзина.

Мотивите на присъединяващите се към Ислямска държава жени са много сложни. Събеседничката ни посочва, че в пресата проблемът се разглежда твърде едностранно, като се посочва главно т. нар. „джиха́д ан-ника́х” („сексуален джихад”), основаващ се на спорното в ислямските учения понятие „мут’а” („временен брак”), с цел да бъде повдигнат бойният дух на сражаващите се. Какви са мотивите според резултатите от изследването на проф. Дронзина?

На първо място е увереността, че, в Ислямска държава те ще попаднат на идеално за правоверните мюсюлмани място. Една киргизстанка, която заминаваше за Сирия с тригодишния си син, сподели, че според нея това е идеалното място, за да отгледа детето си - далеч от наркотици, пороци, нерегламентиран секс, алкохол и пр. Т. е. един от мотивите, които неизменно карат жените и като цяло бойците да се присъединяват към Ислямска държава, е стремежът да се срещнат с хора, които споделят техните ценности. Друг мотив е романтиката. Всяка жена мечтае за принца на бял кон. А там са героите, онези, които са готови да умрат в името на вярата. Сред мотивите е и желанието за приключение, тъй като това са млади хора. Не на последно място, става въпрос за жени от Централна Азия, които са навършили 28-29 години и на тази възраст вече им е трудно да си намерят партньор. Те пътуват в Ислямска държава с намерение да срещнат подходящия мъж и да създадат семейство, да имат деца. Друг мотив е идеята за социална справедливост. Аз следях акаунтите в социалните мрежи на три жени, активно ангажирани в пропагандирането на Ислямска държава. Те издигаха лозунги, подобни на познатите ни от социалните движения през 1968 г., само че в мюсюлмански вариант: „Справедливост за Палестина”, „Справедливост за арабската общност”. Т. е. мотивите на пътуващите натам жени са много сложни и комплексни.

Предварителните представи на тези жени рязко се разминават с това, което намират на тази територия, разрушена от войната, казва проф. Дронзина:

Много от жените, с които разговарях, се бяха върнали доброволно в страните си, защото не са получили това, което са търсели. Често те се сблъскват там с редица неприятни обстоятелства. Пред анкетна комисия на ООН едно арабско момиче от Тунис призна, че в продължение на година е имало 152 „съпрузи“ - ужасяващо число за здравия разум.

Проф. Дронзина подчерта, че засега няма сведения за български граждани, които да се сражават в редиците на Ислямска държава, но фактът, че има хиляди бойци в Ислямска държава, идващи от Босна и Херцеговина, Косово и Турция, е достатъчен, за да ни светне червената лампичка, че като общество от нищо не можем да бъдем застраховани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01