Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Стоичков – До Осанна от махни го

БНР Новини
Снимка: архив

Най-успелият български футболист, носител на най-престижните футболни награди („Златна обувка”, „Златна топка”), носител на купата на Европейските шампиони - Христо Стоичков, днес чества своята 50-годишнина.

Христо е роден на 8 февруари 1966 г. в Пловдив. Възпитаникът на детско-юношеската школа на „Марица” (Пловдив) прави първите си стъпки при мъжете с екипа на „Хеброс” (Харманли). Там той привлича вниманието на треньора Манол Манолов, който го взема при себе си в столичния гранд ЦСКА. Още в първия си сезон 19-годишният юноша проявява огромния си талант, но и буйния си нрав. В края на сезона, след батални сцени, разиграли се след финалния мач за купата на България срещу „Левски” през месец май 1985 година, е наказан да не играе завинаги, но по-късно наказанието е намалено на една година.

Едногодишното прекъсване не го отчайва, а даже допълнително го амбицира да се докаже. Още през сезон 1989/90 печели приза „Златна обувка“ за голмайстор на Европа с 38 гола в първенството, а през пролетта на 1989 година с ЦСКА достига до полуфинал за КНК, където отборът отпада от „Барселона”. Независимо от загубата на армейците, Стоичков вкарва в двата мача общо три гола, с което кара знаменития треньор на каталунците Йохан Кройф да го поиска в състава си. Скоро след като ”Барселона” закупува Стоичков за сумата от 4,5 млн. долара българинът става любимец не само на своя треньор, но и на публиката. С екипа на „Барса” Стоичков достига до финал за Купата на носители на купи и печели турнира за Купата на европейските шампиони през 1992 година. Българинът също така става 5 пъти шампион на Испания, 1 път е носител на Купата на краля, 4 пъти спечелва суперкупата на Испания.

Христо Стоичков е съпричастен и към най-големият успех за българския футбол досега – четвъртото място на Световното първенство по футбол през 1994 година. Този успех впоследствие му осигурява и най-голямото признание в личен план. През същата година Стоичков печели и „Златната топка”, с която се удостоява победителят в ежегодната анкета на най-авторитетното футболно издание в света „Франс футбол”.

Витрината от успехи на големия български футболист се допълва и по време на неговите гастроли по света. Освен в „Барселона”, Стоичков играе още с екипите на италианския „Парма”, „Ал-Насър” (Саудитска Арабия), с който печели азиатската КНК, и „Кашива” в Япония, където печели Купата на страната.  Христо завършва кариерата си зад океана, където играе от 2000 до 2003 година, а през 2000 година печели купата на САЩ в състава на „Чикаго Файър”. В анкетата за футболист на столетието на България заема второ място след Георги Аспарухов.

По случай своя юбилей Стоичков подготвя голямо шоу на 20 май 2016. На този ден през 1992-а Камата вдигна на „Уембли“ пред очите на английската кралица Купата на европейските шампиони. Сред звездите, поканени за участие в бенефиса, блестят имената на божествения Диего Армандо Марадона, Георге Хаджи, Ромарио, Михаел Лаудруп, Роберто Баджо и други.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40