Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Цветният човек” – нова книга на Иван Теофилов

Големият български поет Иван Теофилов и издателство „Жанет 45” представиха новата книга за деца „Цветният човек” по впечатляващ  начин в литературния клуб „Перото” на НДК. Любимата на поколения българи актриса Татяна Лолова изпълни някои от стиховете в книгата с емоция, способна да развълнува не само детските сърца, но най-вече и нас –  възрастните.

„Цветният човек” по думите на автора Иван Теофилов е приятно изкушение. Опит да се докосне до магията на детското въображение, защото, според него, „детството е единственото случило се чудо в живота на всеки човек“.  Ценителите на неговото творчество го свързват винаги с родния му Пловдив – града под тепетата. Наричат го „поета на Пловдив”, но той твори и живее десетилетия в София, където и отпразнува наскоро 85-я си рожден ден.

Освен поет и писател, Теофилов е изявен драматург и режисьор в много театри през годините. Писал е за едни от най-елитните в миналото столетие и днес литературни и публицистични издания. Автор е на много стихосбирки. Само малка част от тях са последните му: "Богатството от време”, „Инфинитив”, „Геометрия на духа”, „Монолози” , „Сън или надмощие”, „Вярност към духа или значението на нещата”. Изпод перото му са излезли и множество пиеси, както и мемоарите: „Монолози” и „Вселената на яйцето”. Негови драматургични и поетически произведения са превеждани на английски, испански, полски, сърбохърватски и други езици.

СнимкаИван Теофилов е носител на приза на Министерството на културата  за принос в българската култура, на националната награда „П. К. Яворов” за книгата „Геометрия на духа”. Почетен гражданин е на Пловдив. Два пъти е лауреат на националната награда за литература „Христо Г. Данов“, както и на „Орфеев венец” за 2013 г. А Департамент „Нова българистика” към Нов български университет организира Национална научна конференция „Иван Теофилов в българската литература и култура”.

Ето какво казва лаконично поетът за себе си: „Аз не съм престанал да пиша изобщо. Дори смятам, че в по-късните години имам по-отговорна  поезия. Темите ми са сериозни и бих казал, че пиша по-добре и отпреди пет години. Много взискателен съм към думите.“

Колкото до новата му книга, Иван Теофилов отказва да пренебрегне „ускорената интелигентност” на съвременното дете, което е на „ти” с компютъра, и доказва, че е противник на вдетиненото писане за деца. Похвала заслужава и оформлението на изданието. Младата художничка Росица Ралева е дала четката на детето в себе си – да твори свободно. За епилог на книгата, авторът ни връща на „същата пътека”, позната ни от детството: „Човек се блъска, търси доброто да намери в себе си, намира – какво? – детето пак.“

Снимка: Вида Пиронкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14