Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата „Традиционни народни носии” събира красотата на България

БНР Новини
Снимка: Шевкие Чакър

Мъжки, женски и богато украсени невестенски носии, умело съчетани с накити, пафти,  пояси, престилки събраха различни поколения българи на изложбата „Традиционни народни носии“ в черноморския град Бургас. Автентичните експонати са от различни региони на България и са дарение на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН . Изложбата предизвика голям интерес. На откриването й традиционните български носии изпъкнаха в дефиле, под звуците на народна музика. Любителите на фолклора имаха възможност да се потопят в неравноделната магия на българските хора и ръченици.

СнимкаЗа събитието ни разказва Анелия Казакова от община Бургас:

Културен център „Морско казино” посвети месец и половина на красотата на българската традиционна носия. Изложбата включва многообразието и красотата на традиционните български облекла,  които са с вековна история. Например изложените тук носии са на 150 години. Могат да се видят женски и мъжки традиционни одежди от всички фолклорни области – шопска, добруджанска, пиринска , тракийска, родопска и район Мизия. Сред интересните експонати са невестенска носия от Кюстендилско, възрожденска носия от Жеравна, женска носия от българската общност в Бесарабия.

СнимкаСпоред Анелия Казакова, идеята на събитието е да се докоснем до историята и традициите и да ги опазим за бъдните поколония.

Посетителите са привлечени и от различните акценти – накити, нагръдници, колани, пафти, гривни, чорапи, чехли, кожени обувки и ботуши от село Бърдарски геран, Белослатинско. Наред с облеклата са изложени и градски налъми и традиционни цървули от телешка кожа, които са на повече от век и половина. Специално към носията от Софийско са включени старинни опашки и ръкавници към сукманите. А невестенската пък привлича посетителите с  легендите за нея. С тази носия невестата говее 40 дни пред свекър, свекърва и съпруга си. Тоест тя не се сваля 40 дни, докато невестата не бъде  приета в семейството. След този период тя вече облича дрехата на омъжена жена.

СнимкаПредставените носии носят и дълбок смисъл. Те разкриват разликата както в статуса така и във възрастта на жените. По-възрастните жени са използвали по-тъмните цветове - черно, тъмно- вишнево, а самите им забрадки също са били еднотонни. Няма много орнаменти по тях, докато носиите на по-младите момичета са с богато украсени везани цветове. По стара българска традиция, докато са  шиели и везали украсата по носиите, жените винаги са оставяли нещо незавършено по ризата, престилката и полата. Вярвали са, че това ги пази от злото.

Снимки: Шевкие Чакър


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36