Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийските светини привличат все повече поклонници

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

В дните около големите християнски празници манастирите и храмовете в България се изпълват с хора. Някои са водени от дълбока вяра, други от суеверие или чисто любопитство, трети пък от любознателност и с всяка изминала година поклонниците стават все повече. Сред тях има и много чужденци, привлечени от красотата на българските свети места. От общо 170 манастира в България около 70 се намират на територията на Софийската епархия, обединени под общото название Средецко Светогорие. Те обикалят като кръг столицата, в подножието на околните планини Витоша, Стара планина, Люлин и Лозен и са в непосредствена близост до града. Затова и от няколко години насам, усилията на Столична община и Богословския факултет на СУ „Климент Охридски” са съсредоточени в разработването на поклоннически маршрути до тях. Благодарение на тази инициатива все повече българи, а също и чужденци обръщат взор към софийската Мала Света гора, въпреки че по думите на екскурзовода Георги Тодоров „още много има да се прави в тази сфера, за да се поставят на картата тези светини”.

Църквата „Св. София”Разбира се, всеки, който дойде в София първо отива да види главните забележителности – църквата „Св. София”, храм-паметника „Св. Александър Невски”, ротондата „Св. Георги”, „Св. Неделя”. Ето например сърбите са големи почитатели на техните светци и е много важно да се знае, че в София, в храм „Св. Неделя” се намират мощите на св. крал Стефан Милутин. Всяка година, в навечерието на празника на светеца 29 октомври, свалят ризата, с която е облечен и слагат нова. Старата я накъсват на парченца и я раздават на поклонниците. Това би могло да стане един ключов момент в календара на София и тук да се събират хиляди поклонници от Сърбия, от България, пък и от други православни страни. Все пак той е светец, който е признат навсякъде. Би могло частици от ризата на св. крал Стефан  да се сложат в малки икони, за да могат поклонниците да си отнесат  вкъщи  късче от тази светиня.

Катедрален храм „Света Неделя”Храмът „Света Неделя”, в който почиват мощите на сръбския крал св. Стефан Милутин е една от най-хубавите софийски църкви, съградена през X в. Първото й име е на гръцки „Кириаки” и означавало „Господнята църква”, или  още „неделя” на български. Мощите на сръбския светец, издигнал приживе множество манастири и църкви, са пренесени у нас по време на чумната епидемия през 1460 г. През 1863 г. са положени в „Св. Неделя”, затова хората дълго време наричали църквата „Св. Крал”. По думите на Георги Тодоров много от софийските храмове могат достойно да се наредят до паметниците от световното наследство. Сред тях се открояват храм-паметникът „Св.Александър Невски”, църквата „Св. София” и ротондата „Св. Георги”:

Храм-паметник „Св. Александър Невски”Това са емблематични, пълни с история и святост реликви от нашето наследство – подчертава екскурзоводът. – Ние много пъти говорим за „Св. Павел” в Лондон, за „Св. Петър” в Рим, за „Санта Мария дел Фиоре” във Флоренция, за Партенона… Ако ги сравним по обективни качества, ще видим, че „Св. Александър Невски” се явява най-голямото постижение в неовизантийската архитектура. В световен мащаб а в края на XIX и началото на XX век строителите на храмове се връщат към този стил и навсякъде се опитват да го пресъздадат, учат се и най-накрая в „Св. Александър Невски” се излива шедьовърът на тази архитектура. И понеже от времето на Византия не се е запазило нещо толкова прекрасно като външна архитектура, това е един от големите бисери за тази епоха. За съжаление, той остава скрит, защото човек забелязва само това, за което е чел и знае. Затова трябва да насочим вниманието на идващите в София да направят сравнение между тази сграда и храмове от готиката, античната архитектура, гръцките храмове, за да видят еволюцията на идеята за храм. Куполът създава  съвършената идея за Бог. Знанието създава общата представа, затова трябва да прочетем цялата информация за различните храмове по света, за да разберем какво имаме.

Снимки: БУЛФОТО



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56