Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благой Рагин: 1% от оборота в туризма трябва да отива за реклама

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

След няколко години на спад българският туризъм отчита много добър старт на годината, заяви в интервю за Радио България председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Това се дължи основно на променената международната обстановка – отношенията между Русия и Турция, атентатите в Турция и прочее. Експертите в бранша очакват страната ни да се възползва от пренасочването на огромен брой руски туристи от Египет към други туристически дестинации. Туристическият бранш в България отчита над 30% ръст на турския пазар, а броят на туристите от съседните Македония, Гърция, Сърбия и Румъния и тази година е традиционно висок. Освен това секторът отчита ръст на български граждани, които предпочетоха да почиват в страната и оставиха парите си в местната икономика, допълни Рагин и добави:

Най-динамично се развива СПА туризмът. За последните десет години този сектор изживя истински ренесанс. Освен традиционните дестинации като Велинград, Сандански, Хисар и Поморие вече набират скорост и СПА курорти като Девин, Кюстендил и Вършец. Затова сме поставили въпроса в Бюджет 2017 да се предвиди 1% от оборота в сектора на туризма да отива за външна реклама, защото според нашите международни партньори най-голямата ни слабост е рекламата и негативното послание, което изпращаме към света. Надяваме се в бъдеще да надделее позитивизма и оптимизма, защото никой не желае да отиде на гости на едно семейство, където негативизмът е превзел цялата фамилия. Аз съм оптимист, че ще намерим общ език с бюджетната комисия в парламента, с министерството на финансите, с министър председателя и с министъра на туризма, и най-важното с общините, с които сме в много добри отношения.

След серията терористични атентати в Турция голяма част от българите, които традиционно отсядаха там, се пренасочиха към почивки в Гърция, или предпочетоха да останат да почиват в спа хотелите в България:

Много хотелиери по българското черноморско крайбрежие направиха СПА услуги към своите комплекси и имат намерение не само да разширят туристическия сезон, но и да го направят целогодишен, както е в Албена, Поморие, Варна и Слънчев Бряг. Зимните курорти също започнаха да развиват възстановителен туризъм  с цел да заработят целогодишно. Хубавото е, че повечето зимни курорти се намират в близост до минерални извори и когато се съчетае планина, чист въздух и минерална вода, се получава уникална услуга за туристите.

Българските хотелиери трябва да убедят авиопревозвачите да открият повече нискотарифни полети до България, за да разширят летния сезон – твърди Благой Рагин. – Друга идея на местните хотелиери за привличане на повече чуждестранни туристи е свързана с предоставянето на паричен бонус за определен тип услуги като спа услуги, атракции и туристически разходки. Материалната база в туризма е много добра, но не успяваме да задържим кадрите в страната поради ниските възнаграждения в сектора, заяви Благой Рагин и допълни:

Ние обучаваме тези кадри в България, но след това те заминават в чужбина в търсене на по-добро възнаграждение. Имаме проблем с набавянето на квалифицирани кадри. Работим с образователното министерство и с комисията по образование и наука в парламента относно преквалификацията и обучението на кадри и използването на европейски фондове за тази цел. Настояваме граждани от българската диаспора в Молдова и Украйна, с която работим най-добре, да получават разрешително за работа за поне 5-6 месеца, за да се включат в най-активния туристически сезон.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15