Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца – едно пътуване с машината на времето

| обновено на 18.05.16 в 15:15 БНР Новини
Снимка: arhivatora.com

Враца е един от петте български града, които получиха покана да участват на Международното туристическо изложение в Париж през 2017 година. Признанието е заради изключително интересното й представяне на туристическото изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново. А ето и част от туристическите развлечения за представяне на района по време на туристическата борса: „Заветът на царя“ – ритуал с вино в сребърни съдове – реплики на тракийски съкровища, „Хляб от бога“ – артистична реконструкция, демонстрация и дегустация на традиционни ястия от Челопек и врачанския район, мелене на зърно от лимец и ритуално месене на хляб с автентични пособия на 8000 години.


Хората, които познават този край на страната ни, свързват Враца с маршрута за връх Околчица по време на Ботевите дни, с водопада „Скакля“ (вторият по височина в България) и пещерата „Леденика“. Врачанският Балкан е и идеалното място за туризъм – скално катерене, походи, пещерен туризъм и парапланеризъм. През последните години обаче, тази община активно развива и друг свой потенциал – културния туризъм. Акцентът на туристическия сезон през тази година е поставен върху две годишнини – 30 г. от откриването на основната част на Рогозенското съкровище и 140 години от гибелта на българския поет и революционер Христо Ботев. Какво още предлага регионът – отговор дава директорът на Регионалния исторически музей в града Георги Димитров.

Знаем, че община Враца е с едни невероятни природни дадености. Врачанският балкан дава прекрасни възможности за планински туризъм. Що се отнася до културния туризъм – той не бива да се развива самоцелно, а винаги да се съчетава, когато има подобни на нашите условия – природни дадености и забележителности.


Във Враца традиционно се организират фестивали, свързани с народни обичаи, а също и местни културни традиции. Но това, върху което мога да акцентирам, са два фестивала. Единият е международният фестивал „Време“ който се организира през две години с участието на младежи от близо 8 държави. За трета поредна година ще направим и един фестивал, който започнахме експериментално, но се оказа, че има голям потенциал. Това е Фестивалът за древни култури „Слънцето на Тодорка“, който е свързан с историческите находки в праисторическото селище и обреден център Оходен. Сред новостите са палатков лагер, който се изгражда до археологическия обект и сцена с различни исторически възстановки.

Те са част от нашите експериментални мероприятия с цел да привлечем вниманието на хората и да ги възпитаваме в родолюбие. На този фестивал има огромен интерес към така нареченото Археологическо училище, в което млади хора и ученици могат буквално да се въплътят в ролята на Индиана Джоунс, разчиствайки на терен обредни съоръжения и откривайки различни артефакти.

За съжаление държавата не оказва никаква подкрепа и единствено общината подпомага археологическите проучвания и развитието на културния туризъм в региона.

Живописният район на Враца представлява една своеобразна машина на времето, с която можете да се озовете на най-невероятни места в най-различни епохи. Подарете си тази разходка през Възраждането, Средновековието, тракийската антична епоха и неолита, която никога няма да забравите.

Снимки: arhivatora.com, montana-info.net и bulgariatravel.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15