Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свободата на белия лист и усещането за полет – Ирина-Калина Гудева за концерта в памет на баща й Богомил Гудев

Ирина-Калина Гудева
Снимка: uniart.bg

„Бяла тишина“, „Двама“ (от филма „Козият рог“), „Детство мое (реално и вълшебно)“, „Лудо младо сън засънило“, “Вече свърши хубавото време“…  Десетки (може би дори стотици) са популярните български песни, чийто текст е написан от Богомил Гудев.

Малка, но твърде любопитна част от тях са подготвили музикантите от Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев, в Първо студио на БНР. Солисти в техния концерт на 20 май са известни имена от българската сцена Кирил Маричков, Мими Иванова и Развигор Попов, както и Невена Цонева, Преслава Кръстева, Калин Вельов.

Роден през 1935 г., Богомил Гудев си отива рано на 58 години, оставяйки 1200 текстове за песни, две книги, стотици радиопредавания, съхранени в БНР и огромна празнина в душите на своите близки и приятели. Дъщеря му Ирина-Калина Гудева днес е сред инициаторите на концерта в негова памет. Тя е и сред изпълнителите в програмата – ще изпее „По-добре късно, отколкото никога“ (от филма „На всеки километър“). Ирина-Калина е контрабасистка, завършила е Националното музикално училище и Националната музикална академия в София. Продължава образованието си с многобройни майсторски класове при големи педагози, завършва програмата за виртуози-солисти в Женевската консерватория. Постепенно се приобщава към експериментални проекти, които съчетават различни изкуства. Освен изпълнител, тя е актриса, писателка. От 2003 г. започва да поставя собствени представления, за които пише и музиката.  Живее в Швейцария, в момента работи върху деветия си спектакъл. Баща ѝ също е свирил на контрабас за кратко.

Богомил ГудевТой е цигулар – разказва Калина. – До края на гимназията учи при голямата цигуларка Недялка Симеонова. Беше уникален музикант и много интелигентен човек. Завършил гимназия със златен медал, той получава правото да влезе в университет по свой избор. Решава да учи химия, но цигулката винаги е имала важно място в живота му. Свири джаз по клубовете, заедно с Развигор Попов. Те имаха половинвековно приятелство. Наложило се веднъж да търсят контрабасист и предложили на баща ми да опита. Богомил, който обичаше всякакви предизвикателства и по онова време е бил достатъчно луда глава, успява две седмици успешно замести контрабасиста в групата. Мислех, че това е семеен анекдот. Когато започнах да свиря на контрабас, у дома бяхме стая до стая –той римува, аз повтарям пасажи. Един ден дълго не успявах да се справя с някаква трудна пиеса. Изведнъж баща ми дойде, изсвири това, върху което се мъчех от часове и излезе от стаята. Разбрах къде греша. Постановката му не беше професионална, но имаше усет и изключително комбинативна мисъл.

Да пишеш в мерена реч е талант. Още по-рядко е умението да създаваш стихове върху готова музикална форма – нещо, с което Богомил Гудев се е справил блестящо. 

Имам факсимилета – продължава Ирина-Калина, в които се вижда как баща ми е правил ритмична структура на музиката, за да намери точните поетични стъпки. Нещо повече – търсейки синоними, той избира „музикалната“ дума, тази, която ще има енергийно звучене. Според мен това е една от тайните на неговите текстове. Талантът му открили в един джаз оркестър, където бил цигулар. Постоянно измислял български текстови вариант на чужди шлагери, за да могат да ги включат в програмата си. Славата му на текстописец случайно достигнала до Атанас Бояджиев. Създал музика за български филм, известният композитор нямал текст за песента, която трябвало да звучи в лентата.  Обърнал се към големи поети, но те му отказали. Отишъл да се поразсее с едно питие и да послуша бенда в заведението, в което свирел баща ми. Един от музикантите седнал при него, г-н Бояджиев му споделил проблема си и така му представили Богомил. Композиторът написал на салфетка готовата мелодия. На следващия ден баща ми занесъл текста. Това поставя началото на дългогодишно съвместно творчество. По онова време Богомил е научен сътрудник, участва в научни проекти, има публикации. Рискува и се отказва от тази кариера, хвърля се със страст в съвсем ново поприще, към което го тегли душата. Свободата на белия лист, това беше най-важното за него. И усещането за полет. Тази независимост, характерна черта на неговия дух, го кара да остави научната кариера. Някои от текстовете му са силно повлияни от фолклора. Например "Лудо младо" (музика Атанас Бояджиев). Със сигурност, любовта към народното творчество идва от неговия баща моя любим дядо Гуди Гудев, един от първите певци, записвали в БНР. Той беше страстно влюбен в българския фолклор. Като дете бях омагьосана от неговите песни. Баща ми е бил закърмен със същата любов. Свиреше на акордеон, освен това години наред водеше фолклорни предавания в БНР, за които сам събираше материал из цяла България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15