Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидия Шулева: За да има равнопоставеност, трябва да се борим срещу стъклените тавани и невидимите бариери

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Дами от световния елит – ръководители на важни обществени организации, министри, депутати, учени, представителки на бизнеса, журналисти, се събраха в София за Глобалния форум на жените. Той бе  организиран от Съвета на жените в бизнеса в България и премина под патронажа на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО. Това е първият международен форум на такова високо равнище, посветен на жените лидери. В дните от 18 до 20 май в приятна работна атмосфера участниците обсъждаха въпроси, свързани с ролята на жените в съвременния социален, обществен и икономически живот, споделяха своя личен опит. По време на дискусиите се очерта изводът, че жените желаят и могат да променят света към по-добро – към едно устойчиво и хармонично общество, като работят за изграждането му наравно с мъжете.

Каква е ситуацията в България на фона на световните тенденции по отношение на ролята на жените в обществено-политическия живот? С този въпрос се обърнах към г-жа Лидия Шулева, бивш заместник-министър председател, министър на труда и социалната политика и министър на икономиката на България, която бе сред модераторите на форума:


Една от областите, в която жените срещат затруднения, е свързана с времето, което те отделят както за служебните си задължения, така и за различни, да ги наречем, домашни задължения. Ако сравним времето, което жените в България отделят за грижа за дома, отглеждането на деца и останалите си ангажименти извън работното място, се оказва, че за домашните задължения жените в България отделят процент от своето време, в пъти по-голям отколкото жените в останалите страни на Европейския съюз. Това означава, че ангажиментите на българските мъже по отношение на задълженията в семейството не са достатъчни и основната тежест пада върху жените. Това е въпрос, по който трябва да работим, за да променим стереотипите, – обобщава Лидия Шулева.

От началото на 50-те години на ХХ век се проявява тенденция за все по-активно участие на жената в развитието на българското общество. Днес българските жени имат много по-добро представителство както в политиката, така и в частния сектор в сравнение с останалите страни от Европейския съюз. Разликата в заплащането на труда на жените и мъжете при нас е малко по-ниска от средноевропейската. В момента присъствието на жените в българското правителство е от порядъка на 50%, което е доста по-високо от средноевропейското ниво – 23%, подчерта г-жа Шулева. Има обаче какво да се желае по отношение на представителството на жените в местната власт, което е доста слабо. Събеседничката ни изтъква, че местните общности са тези, които променят в голяма степен средата, условията на живот. Недостатъчно представителното женско участие в местните органи за самоуправление е причина за липсата на адекватни решения по много въпроси, засягащи живота в малките населени места.

Питам г-жа Шулева сблъсквала ли се е самата тя с някакви трудности през своята наситена кариера поради факта, че е жена:

Трябва да кажа, че с времето моето отношение към принципите на равнопоставеността между половете и начините за постигането й доста се промени. В началото на моята житейска кариера вярвах, че хората не се делят на жени и на мъже, а на такива, които имат и които нямат способности. Т.е. за мен признакът относно възможността за реализация не е бил полов. И тъй като винаги съм разчитала единствено на себе си, смятах, че това е валидно за всички. За съжаление опитът ми (а аз съм била член на Европейския парламент, консултант по различни въпроси и в други страни) показа, че не навсякъде по света се дават равни шансове на жените да изявят своите способности. Т.е. необходимо е жените да бъдат подкрепяни в желанието им да се реализират, подчерта Лидия Шулева и посочи един от пътищата за постигане на тази цел:

На много места има така наречените стъклени тавани, невидими прегради, които ограничават възможността на жените да се реализират. В тази връзка за много страни, включително развити европейски страни, така нареченият квотен принцип е полезен, тъй като в началото на този процес на създаване на равнопоставеност трябва да се даде законово възможност на жените да се изявят. Разбира се, това не може да бъде постоянно правило, но за много страни това е важно в началния момент, когато има прекалено много предразсъдъци по отношение на участието на жените в обществено-политическия и частния сектор. Може би именно определянето на някакви квоти ще спомогне по-естествено за в бъдеще жените да бъдат възприемани като равнопоставени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

Окончателно: Либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с година

Парламентът окончателно отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на енергийния пазар. Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7..

публикувано на 25.04.24 в 19:05