Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще посрещнат 24 май учениците в българската гимназия в Димитровград

БНР Новини
Снимка: www.cargim.edu.rs

Вече почти век и половина българското училище „Св. св. Кирил и Методий” в Димитровград (Сърбия) възпитава и съхранява духа на българското у младите. Освен, че е Ден на българската просвета и култура и славянската писменост, на 24 май училището има и патронен празник. Снежана Симеонова – директор на гимназията и председател на Комисията по образование при Националния съвет на българското национално малцинство, обещава един специален ден:



24 май е най-важната дата за нас. Всяка година отбелязваме този празник много тържествено. Тази година имаме съвместни проекти със Столична библиотека, като ще ни гостуват и вокална група „Смехоранчета”. С няколко нашенски институции работим в сътрудничество и имаме намерение да представим наистина богата програма. Тя включва кратък рецитал, подготвен от нашите ученици и учителите по български език. Освен това ансамбъл от Димитровград ще представи български фолклорни танци. Също така ще се състои и изложба „Светите братя Кирил и Методий – покровители на Европа”, която е подготвена от Столична библиотека в сътрудничество с нас и Центъра за култура в Димитровград, където ще бъде показана. На 25 май ще открием още една изложба в 24 табла – „Гутенберг и развитие на славянския свят”, която ни предостави Генералния консул на Република България. Консулството ни предоставя три документални филма, които ще излъчим за нашите ученици. Единият е посветен на проф. Иван Шишманов (един от основателите на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, министър на просвещението и виден български интелектуалец и преподавател), вторият е за Четвероевангелието на цар Иван Александър, което се пази в Лондон, и третият е за живота на Св. Методи, брат на Св. Кирил.

Снимка

През 2009 г. в училището се възстановява образованието на майчин език, като Снежана се надява скоро това да се случи и в основното училище в Димитровград. Вече има и няколко преведени учебника на български език:

Възпитаваме младите на самоинициатива. Наскоро приключихме реализацията на един съвестен европейски проект със СОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Сливница „Нашите корени за по-добро бъдеще – формула за добросъседски отношения”. На терен учениците със своите ръководители са проучвали обичаите в девет села. Направихме филм, издадохме фотоалбум и закупихме носии за нуждите на училището и за учениците, които играят в нашия фолклорен ансамбъл. С това училище сме реализирали вече два европейски проекта.

Снимка

В българското училище учат общо 273 деца. 103 от тях се обучават изцяло на български език. Преди дни училището са посетили двама студенти от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” – Милен Илиев и Владимир Станимиров. Те са предоставили за библиотеката 30 Библии на български език, 32 броя Християнска етика и десет Библии за деца, които са дарение от проф. Дечко Свиленов, за което от ръководството на училището изказват голяма благодарност.

Снимки: www.cargim.edu.rs



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01