Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С пътешествие в джоба

БНР Новини
Младите и високообразовани бургазлии Александър Караджиян (завършил „Архитектура” в Харвард), Стоян Добрев (завършил „Международен мениджмънт” в Манчестърския университет) и Захари Дичев (има бакалавърска степен по „Визуални ефекти и компютърна графика” от колежа в Саванна, Джорджия, САЩ, както и магистърска по „Компютърни науки” от Университета на Сейнт Андрюс в Шотландия) са екипа, разработил приложението, което прави пътуването по-лесно и забавно – SpeediFly. В своята същност то е предназначено за спонтанни пътувания в рамките на следващите 10 дни, като предлага най-добрите и изгодни персонализирани оферти, които са съобразени с интересите на потребителя – любими страни, хобита, спорт, музика и култура. Стоян пояснява:


Ако например някой е фен на сърфинга, SpeediFly ще му предложи пътуване до Португалия. Или пък ако е фен на испанския футбол, SpeediFly може да му предложи атрактивни оферти да присъства на мач между Барселона и Реал Мадрид например. Освен всичко това SpeediFly е социална платформа, в която потребителите могат да организират с приятелите си групови пътувания, да създават менюта, базирани на хобита, и най-важното – в момента на плащането те ще могат да си разделят поравно цената на тези пътувания.

От ляво надясно: Александър Караджиян, Захари Дичев и Стоян Добрев

Идеята се ражда по време на обяд в Харвард между Александър Караджиян и негов състудент. Наблюдавайки колегите си, те си дават сметка, че платформа, която да ги улесни при резервациите им за пътуване не съществува. Освен това Александър казва, че и тримата основатели на компанията са запалени пътешественици:

Ние виждаме не само потенциала, но и смисъл в това хората да посещават нови места по света, не само защото в момента се е появила изгодна оферта на пазара, а защото определеното място, за което в момента има достъпни полети, се вписва с техните интереси – били те гмуркане, каране на ски, спортно събитие или концерти.

Не само авторите на проекта обаче виждат потенциала на приложението. Преди дни SpeediFly получава голяма инвестиция от чешкия акселератор StartupYard и частен инвеститор. Александър разказва как се печелят 300 000 евро:

Много хора биха казали, че 300 000 евро се печелят с труд и добра идея. Но всъщност инвестициите в стартъпи на такъв ранен етап от развитието им са възможно най-рисковите. Обикновено около 90 процента от тях умират. Истината е, че в момента, в който видяхме главния ни инвеститор – Петър Замечник, се появи една естествена връзка между нас като приятели. Аз мисля, че в този момент харизмата на екипа ни ни помогна. Инвеститорът многократно каза: „Аз не инвестирам във вашата идея, а заради това, че сте образовани, енергични и видели много по света млади хора”. Късметът винаги е нужен, разбира се. За да намериш правилния инвеститор трябва да си в точното време на правилното място.

В момента SpeediFly се поддържа единствено на iOS, тъй като официалното му пускане ще е в Лондон в началото на юли, а на този пазар основно се използва iPhone. Приложението ще стартира за България през октомври и от екипа обещават, че тогава вече то ще се поддържа на web и Android платформи. Александър допълва:

В момента планираме интеграция на хотели, апартаменти и вили, в които нашите клиенти ще могат да отсядат, както и на билети за концерти, музикални и филмови фестивали и спортни събития, които те могат да посещават. И тук, в България, с навлизането на low-cost компаниите се забелязва в последно време как младите хора пътуват все по-често и ние сме окуражени и вярваме, че това ще продължи. Другите големи европейски градове, до които ще достигнем в следващите шест месеца, са Париж, Мадрид, Амстердам и Рим.

Въпреки че SpeediFly е дебютно приложение за бургазлиите, имайки предвид тяхната амбиция и креативност, то вероятно ще се окаже първото от поредица успешни. А SpeediFly има потенциала да се превърне в нов социален феномен.

Снимките са предоставени от Стоян Добрев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01