Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балканският път на миграцията остава възможен

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През седмицата в Люксембург се проведе редовно заседание на министрите на външните работи на ЕС, в което участва и българският първи дипломат Даниел Митов. Една от основните теми на обсъждане бе миграционната криза и преодоляването на първопричините за миграцията. Като представител на страна-членка, която е на първа линия по пътя на миграционната вълна, Митов заяви, че е от ключово значение за ЕС да има всеобхватен и географски балансиран подход към миграцията. По думите му, нито един регион или маршрут не бива да остават извън внимание, ако се търси трайно решение на настоящата криза. Аргументите на външния ни министър са, че съществуват сериозни рискове за възобновяване на маршрута през Западните Балкани и откриване на нови миграционни пътища, тъй като турската страна не изпълнява задълженията си по Споразумението за реадмисия с ЕС. Той информира колегите си за отказа на турските власти да прилагат споразумението по отношение на граждани на трети страни, като подчерта, че въпросът засяга всички държави-членки, а не само тези на първа линия. Колко прав е бил министър Митов пролича пак през тази седмица, когато турският президент Ердоган размаха плашилото на евентуален референдум по въпроса дали да продължи преговорния процес по присъединяване към ЕС и в прав текст натякна, че ръководството на ЕС трябва да помисли какво ще прави, ако Турция отвори границите и бежанците тръгнат към Европа.

ЕС да помисли, а ние като страна-членка извън Шенген пазим външните граници и „първата линия” по шенгенски. През седмицата вътрешният министър Румяна Бъчварова прогнозира, че довършването на оградата по границата с Турция ще глътне още 5 милиона евро, като досега за съоръжението са отишли 50 милиона.

На фона на всичко това външният министър пък заяви, че състоянието по границата е спокойно и продължаваме сътрудничеството си с турските власти по темата, както и с другите ни съседи, но че той се надява скоро да започне да се изпълнява споразумението за реадмисия на бежанци с Турция. Това според турската страна било предмет на технически параметри, които турският кабинет трябвало да уточни. А дали падането на визите за турски граждани не е един такъв технически проблем? Тази ябълка /на раздора?/ обаче е в друга градина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34