Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Минчо Минчев за музикалния празник "Варненско лято"

Снимка: БГНЕС

Минчо Минчев е именит цигулар и педагог. Специализант на проф. Ифра Нийман. Печелил три първи награди на „Карл Флеш“ в Лондон, лауреат на още редица авторитетни международни конкурси. Свири на цигулки „Гуарнери“ и „Страдивари – барон Витгенщайн“, изработена от големия италиански майстор през 1716 г. От 1990 г. е професор във „Фолкванг Хохшуле” в Есен – Германия. Свирил е в „Карнеги хол” – Ню Йорк, „Кенеди център” – Вашингтон, „Болшой театър” и зала „Чайковски” Москва, „Фестивал хол” и „Роял Алберт Хол” Лондон и др.

Работил е с големи диригенти, между които сър Чарлз Гроувз, сър Невил Маринър, Ленард Слаткин, сър Александър Гибсън, сър Джон Елиът Гардинер, Емил Чакъров и др. Артистичен директор е на Международната лятна академия, провеждана в рамките на „Варненско лято“ – най-стария български фестивал, чиято 90-годишнина отбелязваме през 2016-а. Преди дни проф. Минчев, заедно със сина си Николай, изнесе концерт, посветен на Емил Чакъров – български диригент от световна класа. Събитието беше част от програмата на „Варненско лято“.

Нека припомним, че Емил Чакъров дълги години е бил асистент и сътрудник на Херберт фон Караян. Дирижирал е Берлинската филхармония, Бостънския симфоничен оркестър, Израелската филхармония, Френския национален оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, Оркестъра на Лос Анджелис и др. През 1986 г. основава „Новогодишния фестивал“ в София, който се провежда и до днес. Ръководи Софийския фестивален оркестър, основан също по негова идея. Чакъров е добре познат и като оперен диригент. „Ковънт гардън”, Лондон, „Метрополитън”, Ню Йорк, „Миланската скала” са само част от големите оперни театри, в които е дирижирал образци от световната класика. България и светът губят Емил Чакъров на 43-годишна възраст, през 1991-ва.

Бях щастлив с моя син да посветим този концерт на Емил, който си отиде преди 25 години – разказва проф. Минчо Минчев. – Той беше много талантлив и специален музикант, с много очарование и динамизъм, с блестяща кариера, която трябваше да продължи, за да радва всички. Бяхме заедно в музикалното училище. С израстването му концертите и оркестрите, с които работеше ставаха все по-качествени и многобройни. Жалко, че не е сред нас. Бяхме приятели и имахме взаимно доверие. Програмата, която изпълнихме със сина ми в памет на Емил, беше за две цигулки и цигулка и виола. Понякога си доставям удоволствие да свиря и на виола. Залата на Икономическия университет във Виница – Варна, която ни предоставиха за някои от концертите на „Варненско лято“ е прекрасна, с много хубава акустика, с 500 места. Ректорът проф. Илиев е отворен за този род концерти и ни сътрудничи. Човек винаги е много щастлив, когато има претъпкан салон и отзвук, носещ удоволствие.

Немският квартет „Орфеус“ изнесе прекрасен концерт – продължава проф. Минчев. – Забележителен беше концертът, посветен на годишнината на Йехуди Менухин. От училището на негово име в Лондон дойдоха две млади дарования, великолепни цигуларки. Искам да отбележа и рецитала на Георги Василев  – класическа китара. Неговият майсторски клас върви с пълна сила. Много ми се искаше тази година да дойде Анна Томова-Синтова, за  да присъства точно на 90-годишнината на фестивала, но има други сили, които понякога не ни позволяват да правим онова, което сме планирали. Дано в бъдеще тя да е с нас, защото педагог от нейната класа е нещо изумително. Миналогодишните участници, които имаха възможността да работят с нея, ще помнят това цял живот. Фестивалът „Варненско лято“ е празник, представящ различни аспекти на музикалното изкуство.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15