Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капитанът на „Мърфис Мисфитс”: Всеки трябва да опита ръгби

БНР Новини
Снимка: murphysmisfits.org

Вероятно има хора, които ще се изненадат, че в България се играе ръгби. Но в страната има ентусиасти и атлети, за които ръгбито е страст, която заслужава всеотдайност. Те правят всичко по силите си, за да популяризират играта и да накарат повече хора да се докоснат до елипсовидната топка.

Играта ръгби е измислена в Англия в началото на 19-ти век, но в България е представена век по-късно. През 30-те години на 20-ти век ръгби напредва бавно, а първото първенство се провежда едва през 1959 година. Днес в България има повече от 40 клуба по ръгби, като някои са част от Българската федерация по ръгби, а други съществуват изцяло на аматьорски принцип. Въпреки недостига на средства и терени за игра, спортът продължава развитието си.

Научихме повече за тази интересна игра от Стефан Дойчев – президент на ръгби клуб Murphy’s Misfits („Мърфис Мисфитс”), а в същото време и капитан на мъжкия отбор.Клубът е основан през пролетта на 2002 година, когато в ирландски пъб в София новозеландецът Мъри Те Хуки предлага на група свои приятели да поиграят ръгби като ги убеждава, че възрастта не е от значение. Всичко започва почти на шега, но скоро нови хора проявяват желание да се включат в тренировките. Днес Murphy’s Misfits е сериозен клуб с устав, управителен съвет, лого и т.н. През годините отборът е включвал играчи от най-различни краища на света – хора с различни професии, които работят и живеят в София. Ядрото на клуба сега се състои предимно от българи, но отборът си остава интернационален . Това не е само спортен, но и социален клуб, в който приятелството, уважението и забавлението са неотменна част от атмосферата. 


Попитахме Стефан Дойчев какъв е интересът към английската игра в България?

Определено когато има събитие от световен мащаб като световно първенство или Турнирът на шестте нации (Six Nations Championship), който включва най-добрите европейски отбори, има много по-голяма аудитория и повече хора започват да се интересуват от спорта. Съответно има и повече желаещи да се включат в тренировките. Важно е да се разбере, че това не е американски футбол, защото има разлика между двата спорта. Друго важно нещо е съществуването на строги правила, които предпазват играчите. Ръгбито може да изглежда агресивно или опасно, но контузиите не са по-чести от тези в други спортове. Децата също са добре дошли и свикват много лесно с играта. Ние провеждаме занимания с група деца и ги запознаваме с ръгби. Всеки един е добре дошъл да опита ръгби, без значение от ръст, възраст, или пол. Имаме дори и момиче в отбора.

Мотото на Мърфис Мисфитс е „Rugby is the Source“ („Ръгби е изворът”) – израз, заимстван от културата на сърфистите. Смисълът му е поставяне на дадения спорт като основа за изграждане на непреходни човешки ценности и като извор на приятелство и уважение. Според „Мърфис Мисфитс”, това в много голяма степен е валидно за ръгбито. Сплотеността в отборите е една от особеностите на играта, които привличат верни почитатели. Този атлетичен спорт развива многобройни качества като самодисциплина, решителност, отборен дух и има цялостно положително влияние върху физиката и психиката на човека.


Въпреки дългогодишната си история, ръгбито и до днес успява да съхрани некомерсиалните си принципи, особено в България. В света до 1995 г. този спорт се практикува само на аматьорско равнище, а едва след това тръгва по-пътя на професионалните .

В олимпийските игри ръгби е включван досега през 1900, 1908, 1920 и 1924 година. На олимпиадата в Рио през това лято играта се завръща във формат ръгби 7, като 12 национални мъжки и женски отбора ще се борят за златото. Ръгби 7 е по-кратка и динамична версия на играта, със седем играчи в отбор и 7-минутни полувремена.

Милиони зрители по целия свят ще гледат ръгби по време на олимпиадата и атрактивните мачове вероятно ще мотивират някого в България да посети тренировка по ръгби за първи път. Стефан Дойчев уверява, че никой няма да си тръгне разочарован и без усмивка:

Преди всичко трябва да имат желание. Не е нужно да знаят каквото и да било за играта. Добре е да харесват бира, защото тя е част от традициите на ръгбито. Важно е също човек да може да се забавлява, а отборът ще се погрижи за останалото. Няма човек, който да е дошъл с желание за игра и да не му е дадена тази възможност. Това е един от основните принципи в идеологията на „Мърфис Мисфитс”.

Всеки, който не е играл ръгби досега, трябва да знае и за така нареченото трето полувреме, което дава възможност на отбор да вземе реванш за загубата си на терена. Това става след последния съдийски сигнал, когато противниците се превръщат в добри приятели. Победа в третото полувреме може да се постигне с умения за бързо пиене на бира, чрез надпяване или други игри, подходящи за бар.

Снимки: Александър Марков и murphysmisfits.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40