Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готвенето се превръща в забавление с Кулинарна академия за деца

БНР Новини

Забързаното ежедневие, многото отговорности и ограничените средства карат немалко родители, когато подхождат към храната, тя да бъде повече „фаст” и по-малко „фууд”. По този начин обаче те дават лош пример на своите деца и дори проведеният експеримент от световноизвестния готвач Джейми Оливър показа, че съвременните американски деца знаят какво е айфон и таблет, но не и как изглеждат суровите карфиол и патладжан.

Снимка

За да не се случи това и у нас, помагат различни кулинарни училища. Едно от тях се провежда тази седмица в София. Задачите му са да възпита гастрономическо знание за хубавата, чиста и прясна храна, усещането на децата за това какво е добра храна и как да я споделят с близките си хора. С напътствията на готвачите от Кулинарна академия HRC малките откриват радостта от готвенето и придобиват умения, които ще им бъдат ценни цял живот.

Снимка

Според Деляна Монева, която е директор на HRC Кулинарна академия, готвещият е свободен и щастлив човек и събуждането на любовта към готвенето у децата от ранна възраст ще им донесе радост и пълнота в живота:

Изначалната цел на всяко едно училище е да възпитава житейски, социални и професионални умения и ние в HRC вярваме, че гастрономическата култура и кулинарните умения са от изключителна важност в нашия живот, пък и в бъдеще в живота на децата ни. Всички искаме да отгледаме здрави, удовлетворени и успешни деца. И това е тясно свързано с нашата култура на хранене. Разбира се, ако успеем да ги запалим по професионалното готвене, още по-добре.

Снимка

В  Кулинарната академия за деца се съчетават забавленията и сериозните знания, за да се поддържа интересът на дечковците. Децата, които участват в августовската академия са на възраст от шест до дванадесет години. Повечето от тях имат училищна подготовка и това е голям плюс за учителите-готвачи, но не е задължително условие.

Снимка

За всеки ден от академията има конкретна тема, свързана с чистата и здравословна храна, добрите хранителни навици и умението да се подрежда маса, да се приготвя и сервира храната и подходящите напитки. Деляна Монева казва, че децата готвят в кухнята на професионалистите като техниката, уредите и рецептите са съобразени с възрастта им. А храната, която те приготвят на място, се консумира след занятията:

Целта ни е освен да се научат да я приготвят, вкъщи след това да си хапнат вкусно и пълноценно. В HRC имаме опит в организирането на формати за готвене за деца на възраст между 4 и 14 г., което до момента сме правили в рамките на половин ден през уикенда. В част от екипа ни имаме деца в предучилищна и училищна възраст и сме наясно с нуждата от адекватни занимания и забавления през ваканциите. Затова решихме детската академия да е през август. Тя ще продължи и през следващите ваканции. В момента капацитетът е изцяло запълнен с група от 20 деца, но през октомври ще имаме възможност да приемаме по две групи по двадесет деца едновременно в новата си база в ж.к. „Хиподрума”.

Снимка

Освен всичко друго, малчуганите проявяват и своята изобретателност в кухнята:

Когато децата не са „обременени” от житейски опит, те са убедени, че няма невъзможни неща и това е прекрасно. В кухнята всичко е възможно, стига да е безопасно и вкусно. Не са ни чужди комбинации като кюфтета с черешов сос например или бисквити, покрити с цветни бонбони, за да се получи глазура, пица с пържени картофи вместо моцарела… Имало е още много забавни комбинации, които съвсем спокойно могат дори да се патентоват!

Снимките са предоставени от организаторите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15