Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вишеград ще ни подкрепи, а Брюксел?

БНР Новини
Унгарският премиер Виктор Орбан застана до българския си колега Бойко Борисов, за да го подкрепи и да заяви, че съдбата на Европа се решава тук, а не в Брюксел.
Снимка: БГНЕС

Във вторник и сряда се случи събитие, което осветли определени аспекти от най-наболелия проблем на Европейския съюз и конкретно на България – мигрантския. На посещение у нас бяха премиерите на Сърбия Александър Вучич и на Унгария Виктор Орбан. Орбан и българският му колега Бойко Борисов инспектираха охраната на българо-турската граница и на акваторията ни в Черно море. Посланията на Орбан в тази връзка бяха твърде категорични. Той остана впечатлен от начина, по който България пази външната граница на Европейския съюз и в емоционален тон заяви, че на това място се решава съдбата на Европа, а не в Брюксел. По думите му аргументите са прости: ако на Турция, която не е в ЕС, може да се дадат 3 млрд. евро, тогава е невъзможно да не може да се дадат 160 млн. евро на българите, които са в ЕС. Въпросните 160 милиона премиерът Борисов ще поиска за справяне с мигрантската криза на срещата на държавните и правителствени ръководители от Евросъюза в Братислава в петък. Той получи уверенията на Орбан, че Вишеградската четворка категорично ще подкрепи страната ни в това искане и нещо повече – в зависимост от европейската подкрепа ще реши каква да е помощта за България от Вишеград.

Окрилен от категоричността на Орбан, българският премиер заяви, че в петък трябва ясно да се каже: на България се помага с тези 160 милиона евро и оттам се влиза във всички останали процедури, но това трябва българите да го чуят. Защото сме се наслушали на това, че не сме сами, че Европа е зад нас, че заедно можем повече, винаги заедно, напред, ура! Подобна емоционалност е оправдана от факта, че България е оставена да се справя сама с опазването на външната граница на Европейския съюз, която е граница с Турция, приела на територията си милиони не само бежанци от Сирия, а и всякакви други мигранти - от Афганистан до Ирак. Ето защо Борисов беше длъжен да уточни, че оградата по границата не е срещу Турция, а срещу мигрантите и похвали сътрудничеството с турските гранични власти, вследствие на което мигрантската вълна е по-овладяема. По-овладяема е, ама наскоро стана ясно, че се търсят още локации за построяване на бежански лагери, защото на съществуващите капацитетът е запълнен.

Присъствието, макар и за няколко часа, на сръбския премиер Александър Вучич на тази среща в черноморския град Бургас във вторник, е лесно обяснимо. Сърбия лежи на т.нар. Балкански път на миграцията към Средна и Западна Европа и, макар да не е член на Евросъюза, е логично да се консултира от първа ръка със съседите си от Изток и Север по мигрантския въпрос преди срещата на върха в Братислава. Знае се, че Сърбия затегна контрола по границата с България, вследствие на което доста нелегални мигранти бяха върнати в страната ни.

Като посланик на страните от Вишеградската четворка и изхождайки от техните интереси във връзка с мигрантската криза Виктор Орбан, разбира се, призова Брюксел да окаже осезателна помощ на България за справяне с мигрантската вълна. Макар и не директно, като отзвук прозвуча искането на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер до края на октомври по границите на България да бъдат разположени още 200 служители на граничната агенция Фронтекс, както и 50 допълнителни превозни средства. Дали това е достатъчно? В годишната си реч за състоянието на съюза в европарламента в Страсбург Юнкер посочи, че абсолютен приоритет за Европа трябва да е осигуряването на нейната сигурност. От срещата на Виктор Орбан и Бойко Борисов обаче стана ясно, че осигуряването на тази сигурност минава през доста конкретна материална и финансова база. На срещата в Братислава ще се разбере, доколко и Брюксел споделя вижданията на Вишеград по отношение на България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34