Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гербът на София през невинните детски очи

БНР Новини
Снимка: Божидар Янев

Дни преди празника на столицата Музеят за история на София представи творбите на участниците в конкурса „Гербът на София“. В него се включиха деца от 7 до 14 години от града и региона. Задачата им не беше лесна, тъй като трябваше да пресъздадат по свой начин отличителния знак на столицата на България. Да припомним обаче, как е подходил и художникът Харалампи Тачев през далечната 1900 година.

Той е трябвало да подготви герба, за да бъде използван по време на Световното изложение в Париж през същата година. Първоначално гербът включва само крепостна корона, разположена над щита, който е разделен на четири полета. В горната половина отляво е изобразена Улпия Сердика, а вдясно – църквата Света София. В долната половина са планината Витоша и статуя на Аполон, символизираща лечебните минерални извори в града. Четирите полета са обединени от лъв, заимстван от открит в Търново медальон. Той символизира приемствеността между двата града като столици на България. През 1911 година, по предложение на тогавашния помощник-кмет Ради Радев, към герба е добавен девизът „Расте, но не старее“.

116 години по-късно Музеят за история на София иска да открие, как еволюира гербът на столицата в съзнанието на най-малките си граждани. Подробности около конкурса ни дава Ерина Кръстева, представител на музея:

По идея на нашия директор д-р Надежда Кирова-Йовчева организирахме детски творчески конкурс „Гербът на София“. Получихме доста творби, рисунки, инсталации, макети, мозайки, направени от нетрадиционни материали. Радва ни фактът, че децата са развихрили своето въображение. Началото на празничната седмица започна с изложба на творбите им и бе съпътствана с лекция на Стоян Дечев, който разказа за столичния герб, за неговите измерения през годините и какво всъщност представлява той.  Всички постъпили творби вече са обсъдени от жури на Музея за история на София и са избрани победители, които ще бъдат наградени на официална церемония в празничния ден, 17-ти септември.


Конкурсът не дава ограничения за това, от какво да бъдат изработени творбите или как точно да представят софийския герб. Всяко дете вижда герба по свой начин и творбите притежават необикновен заряд. Какви са по-интересните произведения?


Споделих с вас, че имаме инсталация. Тя е направена от семенца. Също така имаме мозайка, където самите тесари (парченцата на мозайката – бел. ред.) са направени от изсушени гъбки, които впоследствие са боядисани в цветовете на герба на София. Разбира се, най-масово са използвани боички, но интересното  е, че децата са представили алтернативни символи. През 1900 година градът е разполагал с тогавашните си емблеми, но в днешно време се появяват други знакови места и сгради. По този начин децата представят града през своя поглед.


Всеки от малчуганите е отделил от скъпоценното си време, което има през лятото, за да изрази себе си, но и да се позабавлява. Не бива да пропускаме, че всеки участник иска награда за своето творение. Какво е подготвил Музеят за история на София?

Наградите са интересни. За първо място сме подготвили плакет и луксозно изработен комплект художнически принадлежности. За второ и трето място има грамоти и нещо, което би вдъхновило всеки един бъдещ художник. Освен това по решение на журито ще има и специално присъдена награда.


На кого ще бъде връчена тя, е тайна. Всичко ще стане ясно на финала на 17-ти септември. Дотогава всеки желаещ може да разгледа всички творби на децата в Музея за история на София. Там те са подредени в отделна зала и им е отдадено специално внимание.


Ерина Кръстева приканва софиянци и гостите на града да се насладят заедно на празника, защото ще бъде интересно и има какво да се види. Тази година посетителите ще могат да се насладят на най-различни неща през целия ден не само в сградата на музея, а и в околностите. Ще има работилница за рисуване със светлина. На античната улица ще има историческа възстановка, където за първи път ще се презентира римска мода и медицина, а в самата баня е подготвена мистична разходка „Из софийските потайности“. Вечерта празникът на София ще приключи с великолепна заря.

Снимки: Божидар Янев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25