Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен фестивал за поп и рок музика – София 2016

БНР Новини
Снимка: sofiasong.bg

Фестивалът за поп и рок музика – София е посветен на празника на столицата ни, който е на 17-ти септември и е част от Календара на културните събития на Столична община. Тази година събитието е в подкрепа на Националната благотворителна кампания „Нека бъдем по-добри“. Форумът се провежда шест поредни години и се утвърди като ежегодно събитие на града от национален и международен характер. Той събира на една сцена известни имена на българската поп и рок музика от цялата страна, чуждестранни изпълнители и млади таланти. Фестивалът има за цел да популяризира нови, специално създадени за конкурса песни в поп и рок стил. Насърчава младите творци в тези два жанра на музиката и представя София като уникално място, което успява да съчетае културното разнообразие и допринася за развитието на града като европейска столица.

Събитието има ярко изразена социална насоченост, дава възможност за участието на хора в неравностойно положение и привлича социално ангажирана публика. Председател и основен организатор на фестивала е известният рок музикант от група „Спринт“ Пейо Пеев. Той споделя как ще се проведе събитието в чест на празника на София, както и факти от работния процес и довеждането на изявата до нейния финал. Разкрива ни и тайни, като например тази, че големият творец Михаил Белчев, който тази година има седемдесетгодишен юбилей, ще получи награда – статуетка за цялостно творчество. Съобщава ни, че група „Спринт“ ще изнесе концерт заедно с певицата Милена по време на фестивала, в чест на 35 години от кариерата на групата.




Фестивалът се провежда вече за шеста година и има няколко раздела. Един от тях е конкурсът за нова българска песен, който ще се проведе на 16-и септември. Има и международен конкурс за изпълнители, който започва от детска възраст до 24- годишни. Селекционна комисия определи 12 от постъпилите за конкурса песни, които ще бъдат представени на живо с оркестър. Участват и три български групи с  песни  на живо, защото това е условие на фестивала. Събитието ще се проведе от 19ч. в зала 1 на НДК. Интересно е, че в песните, избрани от комисията, участват както утвърдени изпълнители, в лицето на Орлин Горанов, Маргарита Хранова, група „Атлас”, така и младата група Rock Session и много млади певци, като Татяна Петрова, която е само първи курс в Консерваторията. Във фестивала участват и независими продуценти. В селекционната комисия – една част от която, е жури, съставено от седем души, участват две популярни имена в писането на текстове за песни – Михаил Белчев и Иван Тенев, музикантите Стефан Димитров, проф. Захари Георгиев – дългогодишен продуцент на БНР, Жени Монева – музикален редактор в БНР, която прави българския „Топ 20“, Розмари Драгнева и Йордан Георгиев. Отделно имаме и журналистическо жури, което дава своя награда. Нашият конкурс поддържа и подкрепя  Националната кампания, която подпомага хората, пострадали в инциденти и са в будна кома. Събираме пари за тази кауза и благодарение на колегите музиканти, с които сме правили концерти, а и с този фестивал, помагаме на Центъра за лечение на пациенти в будна кома в Панчарево. Само тази година сме събрали 60 000 лв. Даваме гласност по тази тема, защото досега нямаше пътека за такъв тип лечение. Ние извоювахме това от Министерство на здравеопазването. Имаме и Международен конкурс София Гран При с участници от десет страни. При нас всички изпълнители имат награди от други конкурси в Европа. Той ще се проведе в реновираната зала на кино „Влайкова“. Фестивалът ни е посветен на празника на София – 17 септември.

Представяме някои от участващите в конкурса творби, а спечелилата първо място нова българска рок или поп песен, ще публикуваме веднага след награждаването:











Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15