Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София расте, не старее, но… отеснява

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

„Расте, но не старее“ пише на герба на София, която този уикенд чества своя празник. Със своята повече от 7000 годишна история българската столица е един от най-старите европейски градове. И продължава да расте. Според различни статистики днес в столицата живее близо четвърт от населението на страната. Бумът започва още по времето на „развития“ социализъм, но продължава и до днес, повече от 25 години след промените.

София привлича хора от цялата страна. Всяка година столичани стават между 40 и 50 хил. души. Инфраструктурата на столицата се задъхва. Все пак уличната мрежа е конструирана за около 700 хил. население, а днес в София живеят близо два милиона души. През последните години изникнаха нови квартали, пълзящи към Витоша, които нямат изградена канализация и не са добре свързани с градския транспорт. Арх. Николай Няголов е преживял този бум лично. 46-годишният строителен предприемач напуска родния Бургас през 1990 г., за да следва в София. И като много други остава в столицата.

София е градът, който дава най-големи потенциални възможности за реализация в цяла България. За един град градоустройството е едно от най-важните неща, а не финансите. Финансите безспорно са важни, но нямаш ли улиците и пътищата, т.е. кръвоносната система на града, той блокира и с най-големите пари няма да може да се развива.


София е не само столицата на България и с това политическият център на страната, но и нейният икономическия мотор и най-значимо културно средище. Разнолик е и архитектурният образ на града: елегантни и все по-често реставрирани сгради от началото на 20-ти век се редуват със сталински сгради, вдъхващи страхопочитание. А извън центъра еднотипните панелни квартали навяват спомен от отминали социалистически времена. Но София крие в недрата си и непознати съкровища. При строежа на метрото археолози откриха ценни находки от 7 в. пр. Хр. Центърът на някогашната Улпия Сердика все още не е напълно възстановен, а мозайките му по нищо не отстъпват на древния Рим.

Над най-новите разкопки в центъра на столицата бди статуята на София. Босоногата красавица със златна корона наблюдава безмълвно ежедневното задръстване в краката й.

Трафикът в София също е част от днешния облик на града, а ламаринената лавина пълни улиците не само в час пик. Изнервени шофьори, стресирани клиенти, шум от двигатели – това е работната обстановка на Ангел Георгиев, който от 10 години е таксиметров шофьор в София. И той, както много други столичани, се оплаква от нагли шофьори. Никой не спазва правилата за движение – казва Ангел, и продължава:

Преди малко две коли се движеха в забранена улица. Такива шофьори създават проблеми. КАТ трябва по-стриктно да контролира. И понеже не ги санкционират, хората стават нагли и от там идват проблемите със задръстванията.

И Милена Владимирова се бунтува. Родената в София счетоводителка участва във фейсбук в група срещу пренаселването на града. В любимото си кафене Милена все по-рядко среща кореняци софиянци.


София имаше дух и среда от изключително приятни, интелигентни и умерени хора. През последните 20 години градът се превърна в една неуправляема маса от хора, дошли да печелят пари, които демонстрират начин на живот, който по никакъв начин не отговаря на духа на София. Софиянци са скромни хора и разликата е изключително голяма. Вместо новите да приемат духа на София и да се адаптират към нея, те я преобразяват и я превръщат в село. Това изключително много ме натъжава.


Милена Владимирова настоява, събираните в София данъци да остават в хазната на столицата, вместо от държавния бюджет с тях да се подпомага цялата страна. София има нужда от по-добра инфраструктура, нови улици и нови детски градини – пише Милена Владимирова във фейсбук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01