Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българката – пазителка на традициите

БНР Новини

„Чудният свят на тракийката”  е изложбата, с която Регионалният етнографски музей в Пловдив участва в Есенните празници на изкуствата в града, за да покаже характерните вярвания, представи, бит и култура на жената от Тракия. Именно тя винаги е следвала и пренасяла традицията, грижила се е за къщата, децата и хармонията в семейството. Гроздалина Георгиева от Регионалния етнографски музей ни разказва за експозицията.

Показали сме жената във всички аспекти. От раждането през момуването с всичките характерни обичаи, годежа и сватбата, които са върховият момент за всяка жена. Оттам нататък тя е в ролята майка и на жената-баба. Изложбата преминава през всички жизнени  цикли. Така може да се види освен ежедневието на жената, която е стожер в семейството, но и магичната й роля. Жената-баба е възприемана не само като тази, която помага, но тя е и лечителката, баячката, тази, която изражда малките деца. Има специални празници за тези жени, както и за майката, която върти къщата. Интересно е изложбата да се види и на текст, за да се припомнят онези стари, незабравени векове наред предания, които са се съхранили. Жената е пазител на традициите. Важно е да кажем, че всички експонати от изложбата са притежание на музея..

СнимкаКакви типове женски носии са показани в изложбата?

Тук са представени и сукманеният тип носии, и саичният тип. /Саята е тип рокля от плътна материя, обикновено е украсена с гайтани, носи се върху дълга риза/. От северната и южната страна на река Марица преобладават двата различни типа. Не е като в Северна България, където можем да срещнем двупрестилчените носии и разликите да са в начина на направа на носията и украсата. Тук имаме коренно различни видове дрехи, които се носят и са се запазили векове наред, въпреки че границата е една река.

С различни типове носии, престилки и традиционни кърпи можеха да се облекат и снимат посетителите на изложбата по време на „Нощта на галериите  и музеите“ в Града под тепетата. И да се опитат да си представят един отминал патриархален свят, където освен семейни и социални, жената е имала обредни функции, спазвала е поредица от обичаи и правила.

СнимкаРегионалният етнографски музей в Пловдив е вторият по големина у нас специализиран музей от този тип. Основан е през 1917 г., а от 1938 г. се помещава във възстановената Куюмджиева къща – паметник на културата от национално значение.

Освен с постоянната си експозиция и календар от тематични изложби, той е съорганизатор и домакин на традиционни фестивали ( фолклорен, на камерна музика, класическа китара), концерти, ревюта и постановки. Изложбата, посветена на чудния и сложен свят на жената-майка, баба, домакиня, невеста и годеница, може да бъде разгледана до 15 октомври. От 17-ти пък се открива нова експозиция – своеобразно продължение на „женската тема“ в етнографията: „Шевицата – богатство, сътворено от българката“.

Снимки: Регионалният етнографски музей – Пловдив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30