Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младостта интерпретира класиката на „Пиано Екстраваганца“

Снимка: Вида Пиронкова

Преди броени дни в залата на Централния военен клуб в София, в рамките на шестото издание на международния фестивал „Пиано Екстраваганца“, двама студенти, възпитаници на българската музикална школа, представиха клавирния концерт “Лауреати”. Това са Стефан Бонев и Георги Бойкин, носители на специални награди на международния конкурс за пианисти и цигулари “Панчо Владигеров” през 2015 г. Те представиха по един брилянтен и запомнящ се начин своите трактовки на произведенията на Йохан Себастиан Бах, Морис Равел и Сергей Рахманинов, като по този начин затвърдиха високите си отличия и предизвикаха публиката със своето новаторство. Доказаха, че „Пиано Екстраваганца“ е форум, представящ ежегодно най-добрите интерпретатори на клавирната музика.

Младият пианист Георги Бойкин, студент на проф. Борислава Танева в НМА „Панчо Владигеров“, сподели мислите и търсенията си минути след своето изпълнение на изцяло „Бахова“ програма:

Изключително съм благодарен на основателя на фестивала проф.Людмил Ангелов, който покани мен и Стефан Бонев, след конкурса „Панчо Владигеров“ 2015-а, като двамата българи, спечелили награда на този форум. Това е може би един от най-престижните клавирни фестивали, които се провеждат в България. Да свириш в него и на прекрасен инструмент от висока класа се случва рядко. Той позволява много неща, които не можем да направим на други инструменти.

За своята гледна точка и оригинална интерпретация на творбите на Й. С. Бах Бойкин добавя:

Все по-малко хора смятат, че тази музика принадлежи само на органа или клавесина, или на струнните ансамбли и аз съм един от тях. На всеки един инструмент тя би могла да се изпълнява с много голям успех, понеже е много чиста музика, която този гений е написал за всички хора. Не е само за изпълнение в църква или в камерна зала. Съвременното пиано дава много големи възможности, за да можем да се доближим до музиката, писана за оригиналните инструменти. И при изпълнението ѝ е редно да се обърнем към това, което правят бароковите ансамбли, а именно начина, по който музиката се лее в оркестровите „Сюити“ или „Бранденбургски концерти“. Това е нещото, към което най-много се стремя, когато свиря на пиано.

Пианистът Стефан Бонев, носител на две специални награди от конкурса „Панчо Владигеров“ за изпълнение на произведения от Бах и Владигеров, е по-лаконичен с думите, но конкретен:

Въпреки, че се провежда за шести път, фестивалът вече има утвърдено име дори и в чужбина. В Хамбург, където аз живея и следвам, културният живот на България не е много популярен, но доста хора са чували за този форум. Първо, защото е организиран от известния български пианист Людмил Ангелов и, второ, защото предлага възможност за нещо малко по-различно от това, което по принцип се свири на фестивали: главно модерна музика и композитори, които не са толкова популярни. Ние с Георги Бойкин избрахме по-класическа програма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

30 години от създаването си празнува Хор "Ваня Монева"

Вече три десетилетия космическите гласове на певиците в един от най-популярните български фолклорни хорове, под художественото ръководство на маестра Ваня Монева, вълнуват публиката у нас и по света. Хор "Ваня Монева" празнува кръглата..

публикувано на 30.04.24 в 10:15

“Виртуозите на Ла Скала” закриват “Европейския музикален фестивал” във Варна

Двама световноизвестни български музиканти – цигуларят Марио Хосен и оперната певица Красимира Стоянова, ще си партнират тази вечер във Варна с камерния ансамбъл “Виртуозите на Ла Скала”. Концертът е последен за “Европейския музикален фестивал” и първи..

публикувано на 29.04.24 в 06:00

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35